В Северна Македония смятат България за най-голяма заплаха, Сърбия – за най-голям приятел

скопие

Подкрепата за присъединяване към ЕС е на най-ниското си ниво от 2014 година

Спад в подкрепата за евроинтеграцията на Република Северна Македония показва изследване на “Еврометър”, направено през декември 2022 г.

В отговор на въпрос дали присъединяването към ЕС е добро за страната 49 на сто отговарят утвърдително, което е най-ниското ниво от 2014 г.  и e спад с  20 процентни пункта  спрямо 2021 г., а 28 процента категорично не са съгласни с това.  Резултатите показват, че само 17 процента от гражданите смятат, че ЕС има справедливи, приятелски и коректни отношения, а 65 процента смятат, че отношението на ЕС е  несправедливо и надменно. 

В същото време 58 процента смятат, че ЕС е най-добрата алтернатива за страната, а 33 процента смятат, че Република Северна Македония трябва да търси собствен модел на развитие извън ЕС.

Общо 29 процента от гражданите смятат, че Република Северна Македония никога няма да влезе в ЕС, според 12 на сто това би могло да се случи в следващите 5 години, а 16 на сто смятат, че еврочленството на Северна Македония ще стане след 5 – 9 години.

Резултатите от проучването показват още, че 61 процента от анкетираните смятат, че в Северна Македония няма демокрация, а 53 процента смятат, че страната се движи в грешната посока, показват резултатите на “Еврометър”.

Респондентите са поделени в мнението си дали Северна Македония ще направи промени в конституцията си – 38 процента от анкетираните са отговорили с “да”, а 39 процента са отговорили с “не”. 

Според резултатите 37 процента от анкетираните са посочили Сърбия като „държава или международна организация, която е най-големият приятел на Северна Македония”, следват САЩ с 11,4 процента, Турция – 8,5, ЕС- 8,1, Германия с 4 на сто, а 11,6 процента са отговорили, че страната няма приятели.

Според 42 процента от анкетираните има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония, докато 53 процента смятат, че няма такава.

От тези, които смятат, че има държава или международна организация, която представлява заплаха за Република Северна Македония, 27,6 на сто са посочили, че това е България, а 4 процента – Русия.

С най-голямо доверие в страната се ползва армията, а съдебната система и прокуратурата са с най-ниска степен на доверие.

Проучването на “Еврометър” е проведено по телефона от агенция “Брима” в периода от 12 декември до 27 декември 2022 г. върху представителна извадка от 1006 респонденти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст