ЕС е получил днес от Сирия молба за съдействие за земетресенията

сирия идлиб земетресение

Решително отхвърлям всякакви обвинения, че санкциите пречат за доставката на хуманитарна помощ, заяви еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Сирия е изпратила днес до ЕС молба за съдействие на силите за гражданска защита заради земетресенията от началото на седмицата. Това съобщи еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Насърчаваме държавите от ЕС да откликнат, заяви той на пресконференция. Ленарчич уточни, че наложените през 2011 г. европейски санкции срещу Сирия не са пречка за осигураяването на помощта. Санкциите бяха наложени в отговор на жестоките репресии на сирийския режим срещу цивилното население, включително с химическо оръжие, и са насочени към държавното ръководство и неговите поддръжници, посочи еврокомисарят. Решително отхвърлям всякакви обвинения, че санкциите пречат за доставката на хуманитарна помощ, добави той.

Ленарчич поясни, че санкциите срещу Сирия предвиждат мерки срещу 291 лица и 70 организации, на които е наложен запор на имуществото и забрана за пътуване до ЕС. Забранени са също износът на оборудване за Сирия, което може да бъде използвано за репресии и проследяване, на петролни изделия, както и търговията със сирийски акции и на предмети от сирийското културно наследство.

Еврокомисарят съобщи, че до тази сутрин 20 държави от ЕС и три страни, участващи в Европейската гражданска защита, са осигурили 36 спасителни екипа за Турция. По неговите думи Анкара днес е подала втора молба до ЕС за съдействие и очаква доставка на палатки, одеяла и отоплителни уреди.

Механизмът за гражданска защита на ЕС може да се включи по искане не само на 27-те членки, а и на трети страни в случай на катастрофа, както е постъпила Анкара. До днес обаче Сирия не беше задействала този механизъм.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст