ИТ компания сви заплатата на главния изпълнителен директор за икономии

Дилър се чуди на възхода на българските облигации.

Ерик Юан, ръководителят на американската ИТ компанията Zoom, отговорна за развитието на едноименната услуга за видеоконферентна връзка, обяви плановете за съкращаването на 1300 служители, както и за намаление с 98 процента на заплатата си, за да помогне за “рестарта” на компанията. Ерик Юан направи съобщението в корпоративния блог.

„Взехме трудното, но необходимо решение, да съкратим нашия екип с приблизително 15 на сто и да се сбогуваме с близо 1300 трудолюбиви и талантливи колеги. Знам, че това е трудно да се чуе и със сигурност не е това, което някога съм искал да ви кажа“, е написал изпълнителният директор на Zoom.

Ерик Юан приписва мотивът за взетото решение на „несигурността на глобалната икономика“ и нейното въздействие върху клиентите. Според топ мениджъра намалението на възнаграждението му ще помогне за „рестартиране“ на компанията и тя да продължи да предоставя услуги на потребителите и да изпълнява дългосрочните планове на Zoom.

Ерик Юан също обяви 98 процента намаление на заплатата си и отказ от корпоративни бонуси за фискалната 2023 година. Останалата част от висшето ръководство на компанията също ще загуби бонуси и 20 процента от заплатата си. „Като главен изпълнителен директор и основател на Zoom, аз съм отговорен за тези грешки и действията, които предприемаме днес, и искам да демонстрирам отговорност не само на думи, но и в действията си“, пише още топ мениджърът. Всички съкратени служители ще получат заплата за 16 седмици, бонус за изминалата фискална година и 12 месеца здравно осигуряване.

Американска ИТ компания Zoom е поредната сред големите технологични компании, която обяви пловете си за намаляване на броя на служителите.

По-рано Google също извърши мащабни съкращения, но някои служители научиха за уволнението си от социалните мрежи.

Например, програмистка на Google, с пет години опит в корпорацията, научила за уволнението си от социалните мрежи по време на празниците, след като е получила съобщение чрез социалната мрежа LinkedIn от своя шеф. За това съобщава Business Insider. „Имах няколко приятели, които ми изпратиха съобщения, но си помислих, че просто искат да знаят как е ваканцията ми. Не ми хрумна да разберат дали са ме уволнили или не. Никой не ми каза, че това се е случило, просто бях в блажено неведение“, отбелязва дамата. Програмистката обяснява, че е била на почивка със семейството си и през този период не е проверявала служебната си поща. Тя взела решение да обърне внимание на служебната си входяща кутия едва след като нейният мениджър й изпратил съобщение в LinkedIn.

„Няма причина да се опитва да се свърже с мен чрез LinkedIn, защото обикновено не общуваме там. Така веднага разбрах всичко. Просто сърцето ми се сви, когато видях това“, добавя програмистката. Според нея шефката й се е извинила за притеснението и е обявила уволнението й. Тя е обяснила, че поради прекъсването на работното време не е намерила друг начин да уведоми програмистката за уволнението й.

Програмистката е една от 12 000 служители, уволнени от Google в резултат на масови съкращения в ИТ корпорацията. Съкращенията бяха официално обявени на 20 януари от главния изпълнителен директор Сундар Пичай.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст