Още 20 български спасители заминават за Турция

Димитър Стоянов

Още 20 български спасители излитат тази сутрин от летище “Враждебна” със самолет “Спартан”, за да се присъединят към екипите, които помагат при издирването на оцелели след земетресението в Турция. Ще бъде изпратено и допълнително оборудване – термокамери и палатки. “Снощи около 20 часа получихме искане от турската страна чрез турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бързата организация и координация с МВР екипите бяха осигурени. Военновъздушните сили осигуриха транспорта и днес превозват около 20 спасители”, заяви пред репортери служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Спасителите ще пристигнат на на същото място, където са и вече изпратените екипи от Пожарна безопасност. Има остра нужда от спасители, които да търсят затрупани хора, страната ни има готовност да изпраща още екипи. “Досега не чакаме молба, действаме превантивно, активни сме от наша страна и разговаряме с посланика непрекъснато. Доколкото ми е известно, утре ще има още един курс с около 30 медици, които да бъдат изпратени в Адана. В събота ще има още един или два полета, но чакаме заявки, не са утвърдени още исканията на колегите ми”, посочи министърът. Смяна на екипи ще има в събота, тогава се очаква у нас да се върнат отрядът от Столичната община и част от спасителите на БЧК.

Очаква се всички разходи на Министерството на отбраната да бъдат възстановени от Европейския съюз, но не това в момента е важното, каза Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст