Повдигат обвинение срещу бившия министър на енергетиката Александър Николов?

Бившият енергиен министър на разпит в НСлС

Бившият министър на енергетиката Александър Николов влезе днес преди обяд в сградата на националното следствие (НСлС). Той бе придружен от адвоката си Ина Лулчева. Николов коментира, че не знае причината, поради която е призован.

Междувременно БНР съобщи, че срещу Николов, заместника му Даниел Николов и бившия шеф на “Булгаргаз” Людмил Йоцов ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностни престъпления. Непотвърдената от прокуратурата информация сочи, че Александър Николов е обвинен за умишлена безстопанственост, че не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на “Булгаргаз”. Заместникът му Даниел Николов се разследва за престъпления по служба.

По неофициална информация става дума за финансови щети в особено големи размери около договорите за газ, след като “Газпром” спря доставките за България. Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи Трейдинг България“ ЕАД, където Людмил Йоцов е работил, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания. Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Още тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газта с около 30%. Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от газта, която България е потребила, е била доставена от частната компания „МЕТ Енерджи“.

Както е известно, миналата година ГЕРБ подаде сигнал до ДАНС срещу длъжностни лица от правителството на Кирил Петков. Преди дни от ГЕРБ се похвалиха, че проверката на агенцията е приключила и материалите са изпратени в прокуратурата. След преценка на събраните материали, Националната следствена служба (НСлС), на която е възложено разследването, е предложила на наблюдаващия прокурор тримата да бъдат привлечени към наказателна отговорност, сочи неофициалната информация. Очаква се държавното обвинение да хвърли светлина върху случая.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст