Посланикът на САЩ в Белград: Искаме Сърбия в ЕС

кристофър хил

Отношенията между Сърбия и САЩ се подобряват, както двустранните, така и търговските, заяви Кристофър Хил

Посланикът на САЩ в Белград Кристофър Хил заяви днес, че отношенията между Сърбия и САЩ се подобряват, както двустранните, така и търговските, и американските инвестиции в страната са на стойност 4,5 милиарда долара, съобщи Танюг.

Хил заяви пред телевизия K1, че “САЩ абсолютно подкрепят Сърбия по европейския й път и искат Сърбия да стане член на ЕС”.

“Има голям напредък в икономическите отношения и това е важно. Един от основните елементи, които имаме тук, е Американската търговска камара. Имаме големи инвестиции тук. Големите американски компании решиха да инвестират не само в Сърбия, но и в бъдещето и нейното следващо поколение. Инвестициите са на стойност 4,5 милиарда долара и това са сериозни пари“, каза Хил.

Той добави, че Сърбия изнася много за САЩ и посочи, че географски двете страни са отдалечени, но стокообменът се увеличава.

По отношение на американските инвестиции Хил посочи, че “Европа е отличен пазар и че ако искате да успеете на този пазар, трябва да следите къде ще бъде производството и да сте стратегически позиционирани”. Хил изрази убеденост, че мнозина са решили това производство да е в страната, като изтъкна, че е особено впечатлен от младото поколение в страната.

“Много от младите идват от технически факултети. Имате успешни университети не само в Белград, но и в Ниш. Сега ще отида в Крагуевац, за който чувам, че има успешен университет. Това, което ни кара да инвестираме тук, е, че Сърбия се грижи за младото поколение и полага усилия те да се чувстват сигурни тук, да могат да останат и да имат работа”, каза американският посланик.

Той добави, че въпреки че страната е добро място за инвестиции, има предизвикателства, като останките от миналото, отношенията с Москва, предизвикателство каквото е  Косово. 

За нас е важно Сърбия да стане членка на ЕС, което ние абсолютно подкрепяме, защото ЕС представлява група от може би най-добрите ни приятели в света. Желаем Сърбия да стане част от ЕС и отношенията ни да бъдат не само двустранно добри, но и страната да бъде част от Европейския съюз“, отбеляза  Хил.

Той допълни, че САЩ подкрепят инициативата за регионална интеграция “Отворени Балкани”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст