Президентът Ердоган възнамерява да проведе избори на 14 май

Реджеп Тайип Ердоган (АА)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да проведе общите избори в Турция на 14 май въпреки мащабното земетресение, отнело живота на повече от 7000 души. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на служители, запознати със ситуацията.

На 7 февруари Ердоган обяви 90-дневно извънредно положение в страната заради земетресението.

Според източници на Bloomberg, президентът планира да проведе избори на 14 май, както беше първоначално планирано, като извънредното положение може да приключи по-рано.

В свои коментар италианският вестник La Repubblica писа, че земетресението в Турция може да промени резултатите от президентските избори. Според автора на статията от геокатастрофата, която се случи в страната, могат да последват “важни геополитически последици”.

По този начин, твърди авторът, реакцията и отстраняването на последствията от земетресението може да отбележи края на двадесетгодишното управление на Реджеп Тайип Ердоган или, обратно, да го затвърди на политическия Олимп.

На 6 февруари няколко земетресения удариха Турция, като най-силното е с магнитуд 7.7 в района на Пазарджик, провинция Кахраманмараш. Сутринта на 7 февруари в централната част на страната е регистрирано друго земетресение с магнитуд 5.6. Епицентърът на трусовете е бил на пет километра от района на Гелбаши.

Броят на загиналите продължава да расте и вече се съобщава на около 12 000 човека.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст