Фонд на фондовете и ПАРА ще развиват технологичната екосистема

Фондът на фондовете (ФнФ) и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA) подписаха Меморандум за сътрудничество, с който двете организации обединяват визия, усилия и експертиза в подкрепа на българската технологична екосистема и нейния огромен потенциал за развитие.

Сътрудничеството е насочено към организиране на съвместни събития, свързани с приложението на роботиката, автоматизацията, мехатрониката и изкуствения интелект в българската икономика. Двете организации ще насърчават нови научни и технологични решения, популяризиране на образователната роботика, партньорство при разработка, анализ и представяне на иновативни бизнес модели и добри практики. Фондът на фондовете и ПАРА ще обменят експертен ресурс, контакти и информация, за да стимулират бизнес екосистемата и изявата на млади таланти в сферата на роботиката. За да стимулират ефективно технологичната култура в България и индустриалните иновации, двете организации ще играят проактивна свързваща роля между бизнеса, научните организации и институции, технологичните паркове и други партньори.

След подписването на Меморандума,  представителите на Фонда на фондовете  – Мартин Гиков и Павел Лисев, и на ПАРА – Йонко Чуклев и Кристиян Михайлов, обсъдиха и въпроси от ключово значение за високата добавена стойност на технологиите в България. Сред темите в разговора бяха ролята на различните инструменти за финансиране, бъдещи възможности в тази посока през новия програмен период, перспективите пред технологичния трансфер в индустрията и изграждането на следващо поколение предприемачи в областта на роботиката чрез образователни инициативи като PARA Robotics Incubator.

Коментирани са също актуални тенденции и предизвикателства в контекста на Индустрия 4.0, икономическите ефекти и ползи от прогреса на високите технологии и автоматизацията на все по-комплексни процеси, както и пресечните точки между интелигентната дигитална трансформация и нуждите на бизнеса. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст