Андрей Слабаков: Културата се възстановява последна от пандемията 

“В България в сферата на културата работят повече от 67 хиляди човека, но това не означава, че проблемите на българската култура са проблеми само на моята страна.” 

Това заяви българският представител в Европейския парламент Андрей Слабаков по време на дискусия, която бе част от изнесеното заседание на Групата на Европейските консерватори и реформисти в София. 

Дискусията беше посветена на темата с прилагането на авторските права в ЕС: универсално право на авторите на възнаграждение.  

Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков бяха домакини на събитието, в което участие взеха и представители на „Филмаутор“, „Артистаутор“ и Българската асоциация на музикалните продуценти. 

Слабаков отбеляза, че културата в цяла Европа е област, която е пострадала първа от пандемията и е започнала да се възстановява последна. Той уточни, че местата, които са били затворени най-дълго, са театралните сцени, оперните зали и кинотеатрите. Подчерта, че е минало изключително много време преди хората да започнат да ги посещават масово и без страх. Той призова тези, които създават култура, да бъдат подкрепени трайно и устойчиво. 

“Огромна част от хората, които „правят“ културата на Европа, не са на трудови договори, а сами се осигуряват. Затова е много важно да продължаваме да се опитваме да не се създава напрежение между творците, които са „на щат“, и техните колеги, които са на „свободна практика“. Нещо повече – и едните, и другите, които създават културен продукт, трябва да имат гарантирани авторски права, коментира още Слабаков.  

Той заяви, че преди две години в разгара на пандемията, е организирал онлайн среща под надслов „Културно възстановяване и авторски права. Бъдещето на Европа“. Слабаков обясни, че е бил мотивиран от продължаващите към онзи момент преговори между сдружение „Филмаутор“ и Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) относно определяне на дължимите възнаграждения за автори и продуценти на аудиовизуални произведения при препредаване. 

Слабаков попита какъв е резултатът от преговорите и допълни: “Какво се случва и с борбата с пиратството, свързани с книгите. Как да уредим въпроса с онлайн платформите за споделяне на видео и музика? Изобщо проблемите, доколкото ги има, дали са проблем в законодателната уредба или по-скоро става дума за въпрос, свързан с нейното прилагане?” 

Той бе категоричен, че голяма част от проблемите са трупани с години, но след като са създадени от хора, те са не нерешими, а нерешени. 

Слабаков се поинтересува от мнението на българските творчески съюзи и как се решават такива и други проблеми в Европа. По думите му въпросът е важен, защото трябва да се потърси и намери възможно най-справедливия начин, който не само да помага на културните дейци, но и щади честта и достойнството им. 

След работния панел за авторското право Андрей Слабаков организира следващата дискусия, която се проведе в Народния театър „Иван Вазов“. Тя бе на тема: „Насърчаване на европейското културно сътрудничество.“  

Участници в този панел бяха директорът на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев, директорът на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов, директорът на Малък градски театър зад канала Бина Харалампиева. Присъстваха и ръководителят на програми и проекти в театър „София“ Катерина Христова, директорът на театър „Българска армия“ Мирослав Пашов, заместник-директорът на Полския театрален институт д-р Ярослав Цимерман и президентът на Театро „Стабилен“ в Катания проф. Рита Гари. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст