БТПП работи за повече корейски инвестиции в България 

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе среща с новоназначения ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Сеул. 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с Илия Деков, който предстои да замине за Южна Корея този месец. Деков има предишен опит в службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Индия. Той представи задачите на своята мисия – да подпомага двустранната търговия, да насърчава инвестициите и технологичното сътрудничество между България и Южна Корея. 

По време на срещата бяха обсъени тенденции в двустранната търговия между двете страни. През 2021 г. общият стокообмен с Корея е на стойност 419.1 млн. щ.д. и бележи ръст от 58.4% спрямо 2020 година. Износът е с увеличение от 127.8% (на стойност 251 млн. щ.д.) и внос с близо 9% увеличение (на стойност 168.1 млн. щ.д.). Салдото е положително за България и възлиза на 82.9 млн. щатски долара. 

Деков посочи, че съществуват възможности за разширяване на българския износ с продукти като: зърнени храни, олио, лозаро-винарски продукти, козметични, фармацевтични продукти и други. Но допълни, че въпреки споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Южна Корея съществуват някои нетарифни ограничения, които затрудняват бизнеса. 

Симеонов обсъди с госта и корейските инвестиции в България, които са основно в сектор възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и сектор електроинженеринг. На срещата стана ясно и, че потенциалът за итвестиции е далеч по-голям и бе договорено тясно съвместно сътрудничество между БТПП и Министерството на икономиката и индустрията(МИИ) за разгръщането му. Като Симеонов допълни, че се подготвят срещи в двете институции с делегация на Корейската търговско-промишлена палата, която ще пристигне в София тази седмица. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст