Омбудсманът иска проверка на “Топлофикация София” заради високи сметки

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка на топломерите и водомерите в абонатните станции на “Топлофикация София” ЕАД. Това съобщиха от пресофиса на обществения защитник.

Диана Ковачева настоява пред председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Евгени Симеонов да бъде извършена надзорна метрологична проверка за спазване задълженията на “Топлофикация София” ЕАД по Закона за измерванията във връзка с използваните топломери и водомери в абонатните станции. 

Поводът са множество жалби от битови клиенти на столичната топлофикация в сгради – етажна собственост, които се оплакват от високите сметки за потребление на топлинна енергия. 

Хората посочват, че измерването и отчитането на потреблението на топлинна енергия за търговски цели се извършва по общи водомери и топломери в абонатните станции, които са собственост на топлопреносното предприятие. 

Омбудсманът Диана Ковачева посочва още, че през септември 2021 г. се е обърнала към изпълнителния директор на “Топлофикация София” ЕАД с препоръка дружеството да осигури своевременна метрологична проверка на всички топломери и водомери в абонатните станции, които по данни на дружеството са близо 17 500 броя. Тогава тя поиска информация и за изравнителните фактури.

Преди началото на отоплителния сезон, с помощта на “Топлофикация София” беше обобщена информацията колко от всички над 400 абонатни станции в общински сгради – училища, детски и лечебни заведения, и културни институти имат системи за контрол. Установено бе, че над 200 от тях вече са оборудвани с нея, а в 59 сгради няма техническа възможност за това.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст