“Трафигура” със загуба от 577 млн. долара от измама с никел

Водещият световен търговец на суровини “Трафигура груп” ще понесе загуби за над 500 хил. щ. долара след като установи, че металните товари, които е купил, не съдържат поръчания и платен никел. След проведени разследвания в продължение на два месеца, “Трафигура” е разкрила системна измама срещу нея, твърдят запознати с въпроса лица, потвърдени и от компанията. Мениджърите на групата са започнали правни действия срещу индийския бизнесмен Пратек Гупта и няколко свързани с него фирми, между които са “ТМТ метълс” и поделения на регистрирания в Сингапур холдинг за търговия на метали “Ю Ди трейдинг груп”.

Липсващият никел е сериозен удар срещу “Трафигура”, която се разраста бързо през последното десетилетие до една от най-големите глобални търговски къщи. Това е поредната черна точка за сектора за търговия на метали, който през последните години бе залят с приказки за фалшиви складови фактури, дублирани документи за корабни превози и контейнери пълни с оцветени скали.

“Трафигура” отчете загуба от 577 млн. щ. долара в резултат на измамата, въпреки че окончателната щета може да е и по-малка, ако успее да възстанови част от средствата. Шефът на звеното за търговия на никел и кобалт на групата Сократес Економу напуска компанията, посочват запознатите с въпроса лица. Въпреки че фирменото ръководство не вярва, че който и да било от компанията е съдействал за измамата.

“Трафигура” търгува с компаниите на Гупта от 2015-а, но започва да проверява отношенията си с индиеца през миналата година. Групата купува никел в контейнери, които са натоварени на корабите, след което ги продава когато плавателните съдове достигнат крайната спирка. Търговските операции започват да се разплитат когато контрольори от “Трафигура” пристигат на пристанището в Ротердам точно преди Коледа, за да проверят съдържанието на контейнер, в който трябва да има никел. Когато го отварят обаче се оказва, че той е пълен с евтини материали.

“От края на декември 2022-а малка част от контейнерите, купени от тези (горепосочените) фирми, бяха инспектирани когато стигнаха до местоназначението си и установихме, че те не съдържат никел”, посочва в официално изявление “Трафигура”. В него се допълва, че по-голямата част от доставките все още пътуват и очакват още проверки.

Никелът е особено популярен метал за мошениците, защото високата му пазарна оценка означава, че само един пълен контейнер може да струва 500 хил. щ. долара. Въпреки това той се търгува в големи количества и без стриктни мерки за сигурност, които се прилагат при превоза на скъпоценните метали като злато.

И други търговци са оставали без никел по различни причини през миналата година, защото металът се оказа в центъра на сериозен търговски спазъм, причинен от “къси търговски сделки”, които свалиха на колене Лондонската метална борса.

За “Трафигура” която е една от най-големите търговци на енергия и метали, загубата ще повдигне въпроса за процедурите по верификация на сделките и проверки на партньорите. И ще окаже допълнителен натиск върху поделението за търговия на метали, което вече е засенчено от фирмените енергийни играчи. Оперативната печалба на металното звено преди амортизацията и преоценките за 12-е месеца до септември 2022-а е паднала с 24% спрямо същия период на предишната година. Този слаб резултат, успоредно с рекордните постижения на енергийните търговци, означава, че металите са имали едва 16% дял от общата оперативна печалба на групата – най-ниският за последните повече от десет години. Все пак, компанията не е загубила надежда, че общата й печалба за шестте месеца до март ще е по-висока отколкото миналогодишната, въпреки никеловата загуба.

Економу е ветеран в “Трафигура”. Той работи в групата от 2007-а и е назначен за шеф на поделението за търговия на никел и кобалт през 2016-а и за оглавяващ рафинираните метали за Китай. той е един от най-високопоставените метални търговци на “Трафигура”, но експерти от сектора не пропуснаха да отбележат отсъствието му от списъка на номинираните да ръководят фирменото поделение за метали когато през 2021-а за негови шефове бяха назначени Костас Бинтас и Гонзало Де Олазавал.

“Трафигура” заяви, че не се е отказала от намерението си да изгради присъствие в бързо разрастващия се пазар на метални батерии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст