Шефът на АЯР призова да се внимава със санкциите срещу Русия в ядрената енергетика

АЕЦ „Козлодуй”

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски призова да се подхожда изключително внимателно към прилагането на евентуални европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. Той посочи, че подобни санкции могат да се отразят както на процесите по издаване на лицензите за удължаване на работата на централата, която се планира да работи още 30 години, така и ще засегнат износа на отработено ядрено гориво.

“Едни санкции в това отношение могат да доведат до голямо затруднение за работата на АЕЦ “Козлодуй”. Като регулатор ние внимателно следим този процес и коментираме с АЕЦ “Козлодуй” и какви възможности има за смекчаване на евентуални такива неща, които могат да се случат”

Проблем с горивото за АЕЦ “Козлодуй” няма – централата е обезпечена с руско гориво до 2027 година за 6-и блок, а за 5-и блок –  до април следващата. Ако междувременно алтернативното американско гориво не получи лиценз за 5-и блок, и двата блока могат да продължат да работят с наличното руско гориво, посочи още Бачийски.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че “ако трябва, ще наложим вето върху включването на ядреното гориво в санкционния списък срещу Русия”. Той каза това на влизане в Европейския съвет.

Няма как да приемем санкции в ядрената енергетика, бе категоричен държавният глава.

“Ние не можем да приемем санкции в ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко върху нашата ядрена енергетика. Няма как да се случи. Там, където са застрашени нашите интереси, особено в ядрената енергетика, ние сме много внимателни и следим нещата. Ако се наложи, ще наложим вето”, заяви Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст