ЕК отпусна 5.8 млн. евро в подкрепа на летищата в Бургас и Варна 

Летище СофияПравителствен ВИППравителствен самолет "Боинг" 737 - 500

Европейската комисия (ЕК) одобри България да подкрепи летищата в Бургас и Варна заради войната на Русия срещу Украйна със специална мярка в размер на 5.8 милиона евро, съобщиха от пресцентъра й.  

Мярката беше одобрена по силата на Временната рамка за държавна помощ при кризи, приета от Комисията на 23 март 2022 година и изменена за последен път на 28 октомври 2022 година. 

Мярката ще бъде под формата на отсрочване на плащането на концесионните такси, дължими от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, дружеството, управляващо двете летища. 

Целта е да се помогне на двете летища да се справят с недостига на ликвидност, свързан с намаляване на дейността след затварянето на украинското въздушно пространство, както и на европейското въздушно пространство за руски въздухоплавателни средства, чрез намаляване на разходите, поети от летищния оператор.  

Комисията установи, че българската мярка отговаря на условията, посочени във Временната рамка при кризи. По-специално отсрочването на плащането ще бъде предоставено най-късно на 31 декември 2023 г., ще бъде с продължителност две години и лихвеният процент ще е в съответствие с минималните равнища, определени във Временната рамка при кризи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *