Христов: По времето на Николов са сключени противозаконни договори

Росен Христов

Служебният министър на енергетиката Росен Христов твърди, че при правителството на Кирил Петков са сключвани противозаконни договори – извън борсата и без конкурентни процедури

Според служебния министър на енергетиката Росен Христов по времето на предшественика му от кабинета “Петков” – Александър Николов, са сключвани противозаконни договори. “Далеч от позицията да изземам роля на прокуратура, съд и да определям кой е виновен, кой не, има си органи, има разделение на властите. Това, за което мога да говоря, са фактите – много договори са сключени в нарушение на Закона за енергетиката”, заяви пред репортери Христов във връзка с повдигнатите обвинения от Софийската градска прокуратура на Александър Николов за умишлена безстопанственост и за това, че не е контролирал бившия директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов. Обвинение за безстопанственост е повдигнато и на Йоцов. А заместникът на Николов – Данаил Николов, е обвинен за престъпление по служба. Христов е дал показания по случая. Била предоставена и много документация – както от ресорното министерство, така и “Булгаргаз”. Всичко е изпратено на прокуратурата.

“Законът за енергетиката е изключително конкретен и много ясно предвижда, че договори за доставка за по-малко от 12 месеца трябва да се извършват изключително на борсата и чрез конкурентни процедури. За по-голямата част от договорите такива не са извършвани, тоест говорим за директно нарушение и това е факт, който може да се провери от всеки. Оттам нататък кой каква роля има, кой какви решения е вземал, защо ги е вземал, това решават компетентните органи. В министерството виждам една системна такава политика, защото по същия начин е направен и меморандумът с Gempcorp, тоест пак без разрешение от Министерския съвет се подписва, без вътрешни съгласувания, както са по процедури. Има един модел на поведение, който със сигурност не е законов и не е оптимален”, каза служебният министър. Запитан дали всичко това е било идея само на Александър Николов, Христов отговори, че не може да прави предположения. “Това са много сериозни неща. Говоря само с конкретика, с факти и всякакви спекулации ще нарушат процеса, нека да оставим органите да си свършат работата и обвинените да имат адекватна възможност за защита. Медийни атаки, от министерството или от други, не помагат на казуса. Има разделение на властите, нека всеки да си свърши работата”, апелира той.

По думите му “Булгаргаз” в момента работи добре. “Финансирахме я с редица траншове за повече от милиард, следим постоянно как се развиват пазарите, паричните потоци. Очакваме в бъдеще с вече по-дългосрочно планиране и дългосрочните договори да стабилизираме паричните потоци, да имаме ясна представа какви средства трябват на компанията и след като се осигурят, тя да работи нормално, да не се налага, както беше в началото на август- септември, екстремни намеса и финансиране”, посочи още енергийният министър. И увери, че това вече е отминало и се работи за системни и дългосрочни договори.

Христов участва във форума “Власт и бизнес заедно за зелена енергия” в София, организиран от сдружение “Соларна Академия България”, медия “Стандарт” и M3 Communications Group, Inc.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *