ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какво печели България, ако провали ядрените санкции срещу Русия?

Какво ще спечели България, ако наложи вето, ако Европейският съюз гласува нов пакет от санкции срещу Русия, които засягат ядреното гориво? Нищо. От подобни действия обикновено печели само Унгария, защото премиерът Орбан бойкотира, изнудва, подписва предложението и след това получава пари от ЕС. Но това си е негова запазена марка.

Президентът Румен Радев обяви, че България ще наложи вето, ако в новия пакет на европейските санкции срещу Русия бъде “засегнато” ядреното гориво. Това се случи в четвъртък (9 февруари), непосредствено преди извънредната среща на върха в Брюксел, на която тази тема е една от точките в дневния ред. Не подлежи на коментар фактът, че институцията, която Радев представлява, няма никакво право да взема решения за налагане на вето по европейски въпроси, защото това е правомощие на Народното събрание. Въпросът е защо той продължава да повтаря мантрата, че

АЕЦ „Козлодуй“ няма да оцелее без руско гориво,

при положение, че вече има подписани дългосрочни договори с френската компания “Фраматом“ и канадската “Уестингхаус“, а “магистралният план” е централата да бъде разширена с участието на западни компании?

Украйна вече неколкократно призова ЕС да включи руската държавна компания за ядрена енергетика „Росатом“ в санкционния си списък заради окупираната “Запорожка АЕЦ” и ракетния обстрел на обекти от енергийната инфраструктура.

Според Радев

България не може да приеме подобни санкции,

защото това ще се отрази фатално на ядрената енергетика. Аргументът е, че двата реактора на АЕЦ “Козлодуй” са руски дизайн и ползват само руско гориво.

На 30 декември 2022 г. “АЕЦ Козлодуй” и френската компания „Фраматом“ подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на атомната централа. А на 22 декември беше подписан 10-годишен договор за

първа доставка на американско свежо ядрено гориво

за Пети блок на АЕЦ-а през април 2024 година.

При обявяването на контрактите, Министерството на енергетиката подчерта, че суровината ще струва точно толкова, колкото струват руските касети и централа запазва себестойността на производството си.

Освен това, “Уестингхаус” се ангажира през май т.г. да инсталира безплатно своя система за вътрешно-реакторен контрол в Пети блок, която да работи в паралел с руската.

 “Отчитаме всички възможни области, където това може да стане, но там, където са застрашени пряко нашите интереси, ние сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето”, каза Радев. И допълни, че от началото на войната в Украйна вече е минала цяла година и поради тази причина е крайно време фокусът на дебатите в ЕС да бъде изместен върху

мерките за нейното преустановяване и мирното решение на конфликта.

Десетина дни преди Румен Радев, Виктор Орбан обяви намерението си да наложи вето на бъдещи европейски санкции, които засягат руската ядрена енергетика. Той обаче има силен мотив да се държи за Москва.

Както повечето държави в Централна и Източна Европа, Унгария също има ядрени блокове от съветски тип. Само че Будапеща има намерението да строи две нови мощности в АЕЦ “Пакш”. Изпълнението е възложено на “Росатом”, а Орбан се надява реакторите да влязат в експлоатация до 2032 година. Проектът бе

подкрепен от Брюксел през 2017 г., ще струва 12.5 млрд. евро

и Будапеща го определя като необратимо.  

„Няма да позволим на санкциите да увеличат допълнително инфлацията в Унгария. Най-важното тук е цената на енергията. Затова няма да позволим планът за разширяване на санкциите да обхване и ядрената енергетика“, коментира той пред унгарските медии.

Малко вероятно е Радев и Орбан да не разбират последиците от факта, че като окупира най-голямата атомна електроцентрала в Европа, Русия създаде опасност от ядрена катастрофа, която би поразила целия европейски континент. А “Росатом” се превърна не само в крадец, но и в агресор. При това положение толкова ли е странно, че Москва трябва да бъде санкционирана?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст