“Продължаваме промяната” с остра критика към Радев заради изказванията му в Брюксел

Политическа партия "Продължаваме промяната"

“Продължаваме промяната” разпространи позиция, в която атакува изказванията на държавния глава в Брюксел. 

“Президентът Румен Радев си позволи да демонстрира явно незачитане на няколко решения на 48-ото Народно събрание, приети с огромно мнозинство от пряко избраните от народа депутати, като едновременно с това рискува отново да постави България в изолация на международната сцена. Независимо че в момента страната се управлява от служебен кабинет, избран от президента, България е парламентарна република и като такава, всички институции, включително президентската, следва да се съобразяват и да спазват стриктно решенията на най-висшия орган на държавата – Народното събрание”, посочват от партията.

“Продължаваме промяната” припомня, че със 148 гласа на 09 декември 2022 г. Народното събрание одобри изпращането на военна подкрепа за незаконно окупираните украински територии. “С това решение България се присъедини към всички други европейски държави, с изключение на Унгария, които имат единен и непримирим отговор към нарушаването на териториалната цялост на една независима европейска страна. На следващо място, със 156 гласа „за“ на 09 ноември 2022 г. Народното събрание задължи Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да ускори диверсификацията в сфертата на ядрената енергетика и намаляване на зависимостта ни от един единствен доставчик. Налагането на вето на предложените санкции от Европейската комисия, без наличието на обективни аргументи за това, както и без да се търси възможност за договаряне на ограничена дерогация в полза на България, ако такава наистина е необходима, е равносилно на нежелание за защита на истинските интереси на България”, пише още в позицията.

“Продължаваме промяната” напомня на държавния глава, че след спирането на доставките от „Газпром“ България не се огъна и намери алтернативни източници. “Междувременно назначеният от него служебен кабинет многократно се опита да употреби реториката за „българския национален интерес“, зад която неумело маскира желанието си за продължаване на търговските и най-вече енергийните връзки с Русия. Служебното правителство положи неимоверни усилия страната да се върне към газовите доставки от „Газпром“ и директно зае позиция против интересите на България по отношение на потенциалния арбитражен спор между страната ни и „Газпром“. Българските национални граници и националната ни сигурност, както и тези на която и да е друга суверенна държава, не могат да зависят от хрумванията на диктатор като Путин. България е демократина суверенна парламентарна република, част от ЕС и НАТО”, подчертават от ПП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст