Румъния изгради детска онкологична болница благодарение на SMS-дарения

В мащабната кампания се включва дори хеви метъл групата “Металика”

Детска онкологична болница ще има Румъния от есента на 2023 г. Тя ще включва 9 нива, 187 легла и 5 операционни зали на площ от 12 000 кв.м. Лечебното заведение е първото в страната, изградено изцяло с дарения. 350 000 физически лица и 7000 компании прегръщат каузата на асоциация “Дари живот” и заедно успяват да съберат 43 милиона евро за 10 години. В мащабната дарителска кампания се включва дори хеви метъл групата “Металика”. Тази история разказва документалният филм на кореспондента на БТА Мартина Ганчева – “Болница на надеждата”.

Зад проекта стоят Оана Георгиу и Кармен Ускату – основателки на Асоциация “Дари живот”. Провокирани от историята на 17-годишния Драгош, болен от левкемия, и водени от желанието да помогнат, двете жени започват да търсят всякакви начини за набиране на средства. “Така научихме за данъчно облекчение, чрез което компаниите могат да дадат 20% от данъка си печалба по определен проект на някое НПО. Започнахме да убеждаваме хората, че то съществува. Беше толкова “куул”, че хората не вярваха, че наистина го има”, споделят Оана и Кармен. 

Първият човек, който ги подкрепя е стар клиент на Оана. Той дарява 10 000 евро. До декември 2009 г. събраните средства вече са 100 000 евро. През 2010, с помощта на творческа агенция, Оана и Кармен правят мащабна кампания за компании и физически лица. Успяват да съберат 1 милион и 100 хиляди евро за четири месеца. Подкрепа от румънската държава обаче няма. 

“Имаше моменти, в които дори поставяше спънки. В началото беше трудно с бюрокрацията и с разрешението за строеж и всичко, което означава документация от румънската държава. Проблемът на румънската държава не са парите, с които да прави болници, а че плановете, намеренията й не минават от хартия към действие”, разказват Оана и Кармен. Наскоро те са провели разговори с министерството на здравеопазването, както и с премиера Николае Чука и са получили обещание за подкрепа.

Детската онкологична болница ще е първата в Румъния, в която дете, болно от рак, ще има достъп до мултидисциплинарно лечение. В лечебното заведение в Букурещ ще бъдат правени операции, радиотерапия, химиотерапия, консултация с кардиолог, със стоматолог. Проектът е реализиран и с помощта на специалисти от Нидерландия, Йордания и Испания. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *