ЦИК ще публикува видеозаписите от броенето на бюлетините във всяка СИК

ЦИК Камелия Нейкова

ЦИК ще публикува видеозаписите от броенето на бюлетини във всяка СИК, така че да са достъпни за всички“. Това заяви председателят на комисията Камелия Нейкова по БНТ.

Централната избирателна комисия ще зададе и специални указания към секционните избирателни комисии, така че да се осигури видимост за камерите по времето на броенето на бюлетините.

Ще се прави видеозапис, който трябва да се предаде в РИК. Оттам той ще бъде предаван в ЦИК и ние ще го публикуваме на мястото, където се осъществява видеонаблюдението, така че, ако някой не е успял в реално време да провери процеса на преброяване, да може да го направи във всеки един момент. Ще зададем специални указания как да се работи във времето на преброяване, така че да има видимост, за може да се разчита номера на партията, да не е формално видеонаблюдението“, увери Нейкова.

Все още, обаче, не е ясно по какъв технически начин ще бъда организирано видеонаблюдението. За техническото обезпечаване се очаква решение на Министерски съвет. Работата по организацията на вота на 2 април върви в срок“, каза още Нейкова.

Тя отново подчерта, че няма проблем с хартията за машинно гласуване – направен е експеримент, машините работят с новия вид хартия със специална защита, има и уверение от печатницата на БНБ, че ролките ще бъдат доставени навреме.

Машинната бюлетина няма да включва съдържанието на хартиената, защото, предвид размера ѝ, това би било нечетимо. На машинната бюлетина ще бъде изписана единствено партията, за която е подадат глас и номера на преференцията, ако има такава.

Машинната бюлетина ще изглежда със същите реквизити като сегашната разписка. Вероятно ще е малко по-дълга, защото трябва са се сгъне и да ѝ се сложи печат. Шрифтът на посочените партия и преференция ще е по-голям, за да няма проблем с броенето“, посочи Нейкова.

Тя не очаква проблеми при работата на СИК и призова да се подходи отговорно:

“Ако се присъства на всички обучения, грешките ще се сведат до минимум. Още повече, и с увеличеното възнаграждение, се надявам да подходят отговорно”, каза Нейкова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *