Борисов поиска от Царя да му подари НДСВ, за да не прави ГЕРБ

Станимир Илчев

ГЕРБ е мускулест гущер и само с рязане на опашката няма да се мине. А НДСВ няма нищо общо с кариерата на Делян Пеевски

Политическата сергия отвори днес официално за големия предизборен пазар. Време е да огледаме асортимента, промоциите специалитетите, новите продукти и да потърсим скритите зад сергията продавачи. Започваме с възкръсналата за нов живот партия НДСВ и нейният председател Станимир Илчев.

Г-н Илчев, при толкова много изминали и очертаващи се избори в последно време, защо НДСВ реши да се възстанови точно в този момент, има ли някаква специална причина?

– Ще се възползвам от образа на сергията, която е основен компонент на местата за търговия и среща на интереси. Българският политически процес действително придоби характеристиките на пазар, без някой да носи отговорност за качеството на стоката върху сергиите, за хигиената на този пазар, за неговата лоялност към държавния фиск. Българският парламент стана място за кризи. Това е основният повод ние да осмислим произтичащото и да достигнем до еднозначния извод, че не можем да стоим като зрители и консуматори на явленията от последните 12 години.

Като човек със слабост към историята, познавате ли случай, в който изчезнала партия да се реанимира? Има една приказка, че паднала жена и паднала партия трудно се вдигат.

– Ако се концентрираме върху 30-те години от началото на прехода, очакваното от мен влизане на НДСВ в следващия парламент ще бъде прецедент. НДСВ отива самостоятелно на тези избори, за да тества възможността да се възстанови. Резултатът ще каже дали такива феномени са възможни.

Старата гвардия ли отива на битката, или имате и нови попълнения? В какъв политически профил прекараха последните 14 г. основните лица на НДСВ, включително вие?

– Имаме амалгама – хора от изначалното НДСВ от 2001 г., хора от всички възрасти, включително млади хора – като председателят на младежкото НДСВ Лъчезар Ценков, който бе избран за заместник-председател на партията. Заместник-председател на партията стана и Паулина Михайлова, която пък беше член на политическия съвет при Царя. Изборът на тези хора е съзнателен и няма нищо общо с белезите на опортюнизма и приспособяването на хора от големите партии.

Споменахте позицията “Председател на младежкото НДСВ”. По-информираните си спомнят, че по време на първия ви мандат председател на тази структура беше господин Делян Пеевски. Какво е отношението ви към лансирането на въпросната персона и нейния последващ образ, което включва поставянето му в списъка „Магнитски“?

– Някога МНДСВ възникна мащабно и неподредено, както и самото движение. Основният белег за членство на младите беше възрастта – да са под 35-годишни. Дълго време името Делян Пеевски не се свързваше с нищо, извън събитията на МНДСВ. По-късно имаше спорове за пригодността му да заеме висок пост в системата на пристанище „Варна“, също така и около цензът му да работи в следствието. Просто той беше един от десетките млади хора, които налучкваха своя път към просперитета, вероятно и към парите.

Толкова ли необичайни и свръхестествени качества ли имаше този човек, за да направи такава шеметна кариера?

– Не, в никакъв случай. Неслучайно след изборите през 2005 г. го видяхме в редиците на ДПС. За никого от нас не стана ясно как и кога се е случила трансформацията на възгледите му. Когато сформирахме трипартийният кабинет, Пеевски се оказа заместник-министър на Емел Етем в Министерството на бедствията и авариите. Без да изпадаме в конспиративни разсъждения, лесно бихме стигнали до извода, че в лицето на ДПС той е намерил резонантната партия, която да отговори на неговите стремления, а пък ДПС в негово лице е открило подходящият човек за развитие на невидимите сегменти от своята програма. И така – до ден днешен, когато той седи на първия ред в парламента до председателя на ДПС. Искам да кажа, че онова НДСВ няма нищо общо с кариерата на този човек. Нямаме общо и с кариерите на всички, които впоследствие отидоха в други партии.

Добре известно е, че „неудържимият възход“ на г-н Борисов – по аналогия с една пиеса на Брехт – също започна от средите на НДСВ, след като Симеон Втори го повиши от личен бодигард до главен секретар на МВР.

– Борисов  най-яркият пример за ренегатство, опортюнизъм и неприлична пластичност в живота и политиката. Това е човекът, който никога не се е интересувал от нищо извън собствената си програма. През 2005 г. той, Лъчезар Иванов и Цветан Цветанов бяха водачи на листи в най-важните райони на страната след София – Пловдив област и Благоевград, райони с много мандати и придирчиво население. Заявката беше, че огромният авторитет и политическата трудоспособност на Борисов ще донесат едва ли не 5-6 мандата на НДСВ. Те бяха инсталирани там. А след изборите само Лъчезар Иванов стана депутат, прояви кратка лоялност и в един момент от трибуната на НС се обяви за човек на ГЕРБ, която по това време беше неправителствена организация. А Борисов, подобно на четвъртокласник пред класната каза, че щом правят еди кого си министър на вътрешните работи, той повече не може да работи с този човек. След това запознати твърдят, че той предложил на Царя да му подари НДСВ, за да не губел време да прави нова, своя партия. Ще цитирам психиатъра д-р Николай Михайлов, който още през 2007 г. каза за Борисов нещо удивително – не го подценявайте, той е перфектният етно тарикат, който с едно намигане кани целия народ да съуправлява с него, в рамките на един виц. Сякаш докторът е знаел, че в бъдеще вече мащабният Борисов ще стигне до „Сигурността у нас е гарантирана – на всеки ъгъл има дюнер!“, „Купете три килограма пържолки на кученцата, те се справиха по-добре от полицаите!“, „Това да не са шменти капели?”

Вие употребихте симптоматичната дума „инсталирани“. Кои, според вас, са инсталаторите на Борисов?

„Асансьорът“ трябва да се търси в емблематични групи, като кръга „Монтерей“, кръга „Банкя“, а сега се говори за мистичен кръг „Слънце“. Това са среди, в които се смесват хора от няколко специфични професии – хора от специалните служби в миналото, хора, запознати с управлението на големи финансови потоци, хора, участвали в приватизацията, хора с международен опит и хора със специална подготовка. Симбиозата между тях никога не завършва със землячески наздравици в квартални кафенета. Тези хора винаги имат планове. В случая планът е бил няколко души като Борисов да се използват в сфери, където няма да е ефективно използването на хора от дипломатическия корпус, от бизнес съсловието или от генералитета. В парламентите досега не сме видели големи икономически фигури – за какъв дявол им е да влизат в политиката. Търсени са хора гъвкави, които имат представа какво е субординация, знаят да козируват и да говорят обратното на това, което мислят. Борисов искаше да вижда любов и платноходки в Черно море, но от една година е най-големият ястреб.

Дори и думата вече да е изчерпана от съдържание, каква е идеологията на възроденото НДСВ – в програмните ви документи се говори и за консерватизъм, и за либерализъм, и за социална ориентация? Не е ли доста обширен този политически терен?

– Не говорим точно така. Става малко като „800-те дни“, които били изречени, но оригиналната фраза е доста по-дълга и многозначителна. НДСВ остава центристка партия и това най-често се възприема като либерална. Да говорим в български условия за партии на левия либерализъм или десния консерватизъм е излишно или преждевременно. Центристката партия не би трябвало да се захранва от тежки идеологически колизии с другите. Ние няма да влезем в риторика, с която заклеймяваме левите партии като посткомунистически или десните – като непременно антикомунистически. Центриските сили се отличават с умерена, балансирана и доброжелателна стилистика. Акцентът е върху свободата на индивида, предприемачите, съсловието.

Сегашната политическа ситуация се заплита около два основни блока, разграничени от корупционния вододел – от едната страна е статуквото, уплътнено със задкулисието, от другата са силите на промяната. Къде ще с позиционира НДСВ?

– Взехте ми думата от устата. В доклада си пред конгреса ни от 21 януари т. г., аз наблегнах на един параграф, който казва, че двата политически полюса у нас – обикновено определяни като десен/ляв, син/червен вече трябва да се приемат като полюс на корупцията, отказ от върховенството на закона, клиентелизъм. Другият полюс ще обозначим като контрапункт на първия – полюса на меритокрацията, на властта на хората със способности. Между тези два полюса нямаме нищо против да бъдем центристката сила, която помага на добрия, полезния полюс.

От корупционния сектор може ли да се очаква нещо позитивно и полезно?

– В рамките на умерената утопия може да се очаква откъсване на отделни хора.

Рязане на гущерови опашки, както беше терминологията от 1990-те?

– Може би и това. Но гущерът, освен опашка, има и други органи. Призивът за рязане на опашката беше конюнктурен и по своему далновиден, изискваше мимикрия, камуфлаж. Позволявам си да оприлича самата партия ГЕРБ на един добре развит мускулест гущер. И да кажа най-категорично, че само с рязане на тази опашка общата ситуация в страната няма да се подобри. От този гущер трябва да се отделят онези части, които имат здрава тъкан, онези органи, които могат да функционират според законите на модерната демокрация. Ако ГЕРБ остане в сегашното си състояние и със сегашния си ръководител, ще си имаме работа с неофеодална система, обхванала с пипалата си цялата държава.

На НДСВ предстои да вземе решение за коалиционни или блокови намерения, при добър резултат на изборите. Кои са възможните и невъзможните партньори?

– Както казах, на изборите НДСВ ще се яви самостоятелно. След това ще предприемем скрупульозен прочит на програмите на партиите и ще търсим чисти контакти с тях, за да стигнем до сондажи и преговори.

С ГЕРБ случаят се изясни, но ДПС влиза ли в списъка на потенциални партньори?

– Началният контакт не бива да се отказва с нито една партия, попаднала в парламента. Точно, за да се озвучат взаимните претенции. Мисля, че внушението „още от същото“ няма да е валидно на 100 процента.

Не е тайна, че една от причините за срива на НДСВ преди 14 г. беше липсата на регионални структури. Изграждате ли ги сега и ще участвате ли на свръх важните местни избори наесен?

– Точно така е, тогава нямахме класическия партиен тренинг. Не го създадохме и след това. На местните избори ще търсим конкретни сътрудничества.

На мажоритарни избори добър ефект дава т. нар. „умно гласуване“ – обединения срещу общ враг – така беше и в Истанбул, и в Будапеща. Този инструмент влиза ли в плановете ви?

– В някакъв вариант да. Така например, в Стара Загора ние ще търсим сътрудничество с местни активисти, изразители на общественото мнение на гражданското общество – хората с най-рационалната визия за ТЕЦ-овете. Ще питаме също кои са хората, които от 2013 г. знаят за проблема и нищо не са направили.

Вие сте Национално движение за стабилност и възход. Но думата възход вече е под политическа аренда. Това смущава ли ви?

– Не, претръпнахме вече. На изборите през 2005 г.употребих слогана „Гласовете ви чувам“, бях се разбрал изрично за употребата му с потомците на Димитър Талев. После издадох отчета си за евродепутатството в Брюксел под заглавие „Европа ни чува“. Но на евроизборите през 2019 г щабът на ГЕРБ го изплагиатства и си го присвои. Та за една дума като възход ли да се хващаме? Нека се борят и други за възход, стига преди това да постигнем стабилност.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST