ЕС с нови санкции за износ на технологии и тежки камиони за Русия

Европейският съюз подготвя нов пакет от санкции, с които да ограничи още повече възможностите на Москва да подкрепя военната си машина, съобщили на агенция “Блумбърг” добре информирани източници. Мерките ще включват мащабна забрана на нов износ на голям набор от продукти, технологии и компоненти, които са били идентифицирани в руските оръжия, използвани срещу Украйна, допълват пожелалите анонимност лица. Европейската комисия планирала също да предложи експортни рестрикции и за тежките превозни средства, включително камиони и машини, използвани нормално в горския и селскостопанския сектор, както и вероятни забрани за внос на руски каучук и асфалт.

Потенциалният набор от мерки трябва тепърва да бъде представен формално и може да претърпи промени. Санкциите на ЕС изискват подкрепата на всички членове на общността, за да влязат в сила. Посланиците на страните от състава на ЕС ще ги обсъждат по-късно през седмицата с цел те да бъдат одобрени до 24 февруари когато се навършва една година от руската инвазия в Украйна.

Санкционният пакет – десети поред от началото на военните действия, може да включва и наказания за нови десетки индивиди и юридически субекти, посочват още запознатите с въпроса лица. Както и още забрани за руската военна група “Вагнер”, за които настоява особено упорито Франция. Предполага се, че “Вагнер” командва около 50 хил. наемници в Украйна и има присъствие в Централна Африка и в района на Сахел.

Новият пакет ще се опита да заздрави усилията да блокира онези, които се опитват да заобиколят санкциите на ЕС като забранят на фирмите да изнасят ключови стоки и технологии за трети държави, които впоследствие да ги доставят на Русия. Те предвиждат също и мерки срещу дроновете, използвани от Москва, включително и внесените от Иран. Успоредно с руските, Брюксел подготвя и нови санкции срещу Беларус за ролята й в подкрепа на руската война в Украйна, уеднаквявайки рестрикциите срещу Минск с тези срещу Москва.

ЕК иска да въведе и забрани срещу още банки, но някои държави са против подобен акт, посочват още добре информираните източници. Малко вероятно е в пакета да бъде включена и руската ядрена компания “Росатом”, защото няколко страни членки, включително и България, заплашват с вето. През миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски призова директно лидерите на ЕС да въведат санкции срещу “Росатом”, която държи пряко отговорна за овладяването на Запорожката атомна централа, за вземането на хиляди работници в нея за заложници и депортирането на децата им в Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST