Сградите в България след 1987 г. се изчисляват за трус от 9-а степен

Министерски съвет Иван Шишков

Мога да кажа, че наистина в София се спазват нормите, предполагам, че и в цялата страна, заяви министър Иван Шишков

Сградите в България от 1987 г. насам се изчисляват в сеизмичните райони, какъвто е София, за трус от 9-а степен, включително старите сгради и панелните блокове. Това каза в предаването „Защо, г-н министър?“ на bTV служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. По думите му панелните блокове в България би трябвало да издържат на земетресение с магнитуд като това в Турция. 

Като цяло сградите в България са изчислявани доста отдавна на сеизмична устойчивост, така че би трябвало да не се притесняваме, включително от силата на такова земетресение. Качеството на строителството е изключително сериозна тема и непрекъснато трябва да говорим на тази тема, добави министърът.

Сградата се въвежда в експлоатация, в зависимост от категорията ѝ, от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) или от общините. Има много сериозен законов механизъм, който, ако всички спазват, не би трябвало да има проблеми, допълни Шишков.

Мога да кажа, че наистина в София се спазват нормите, предполагам, че и в цялата страна. Надзорът наистина проверява строежите. Имайте предвид, че конструкцията се приема веднъж от надзора, втори път от проектанта конструктор и трети път от строител, обясни министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *