ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС даде начало на инициатива за “технологични шампиони”

Европейски инвестиционен фонд

Целта е нови високотехнологични компании да получат финансиране, за да се конкурират със съперниците от САЩ и Китай

Пет страни членки на ЕС подписаха снощи в Брюксел споразумение за създаване на европейски “технологични шампиони”, предаде ДПА. Идеята беше представена за пръв път преди година по време на Френското председателство на ЕС.

Инициативата, която ще се управлява от Европейския инвестиционен фонд, си гарантира с подписването 3,75 милиарда евро, отпуснати от Германия, Испания, Франция (по 1 милиард), Италия (150 милиона) и Белгия (100 милиона), както и 500 милиона от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а се очаква фондовете тепърва да се увеличават.

Целта е новите и иновативни високотехнологични компании да получат достатъчно финансиране, за да могат да се конкурират успешно със съперниците си от САЩ и Китай.

“Тази инициатива е ясен пример какво можем да постигнем, когато действаме съвместно, за да засилим еворпейската икономическа и промишлена независимост”, заяви френският финаснсав министър Брюно Льо Мер. “Инициативата ще осигури на най-иновативните европейски стартиращи кампании така нужния им капитал, за да растат”, допълни испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо.

“Едни от най-модерните компании и индустрии вече са се установили в Европа и имат достъп до солидна техническа и финансова инфраструктура. За да им дадем възможност да играят все по-голяма роля на международната сцена и да засилим глобалната конкурентоспособност на Европа, трябва да направим още една стъпка напред”, посочи германският финансов министър Кристиян Линднер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст