През 2022 г. най-много цензура в интернет е имало в Русия, Индия и Иран

интернет цензура

Най-ненавижданата социална мрежа сред авторитарните правителства е “Фейсбук”

Повече от четири милиарда души по света са били засегнати през миналата година от спирания на достъпа до интернет и до социалните мрежи и от цензура, като около половината от случаите са били в Азия, сочи годишният доклад на нидерландската компания “Сърфшарк”, предаде ДПА.

Докладът обобщава ключови моменти от развитието на глобалната интернет цензура, включително юридическия контрол, потискането или манипулацията на това, което може и не може да бъде гледано, теглено или публикувано в интернет.

През 2022 г. най-много цензура е налагана в Русия, Индия, Иран и в спорната територия на границата между Индия и Пакистан Джаму и Кашмир, посочва нидерландската компания. Джаму и Кашмир е регионът с най-много регистрирани прекъсвания на интернета, като от 2019 г. насам там има безпрецедентни интернет ограничения, изцяло свързани с “политически сътресения”.

В Индия “ТикТок” е забранен от юни 2020 г., а в началото на инвазията в Украйна Русия блокира ключови социални платформи. За да се овладеят местните протести срещу войната, бе ограничен достъпът до “Туитър”, а малко по-късно и до “Фейсбук” и “Инстаграм”. Москва спря и достъпа до големи международни сайтове за новини.  

Смъртта на Махса Амини след ареста й от иранската нравствена полиция през септември предизвика масови протести в провинция Кюрдистан и останалата част на Иран. В резултат на това интернет услугите бяха прекъснати почти изцяло, масово бяха засегнати и мобилните оператори. Достъпът до “Инстаграм” и “УотсАп” е ограничен в цялата страна.

Що се отнася до другите части на света, “УотсАп” остава забранен в Оман, а “Туитър”, “Фейсбук” и “ЮТюб” са забранени в Китай от 2009 г. насам.

През 2022 г. са регистрирани общо 78 случая на интернет ограничения. Прекъсването на интернет връзката е траело средно по 33 часа, а средната продължителност на цензурата в социалните мрежи е била 114 дни.

Националните протести и политическите сътресения са били основният катализатор за интернет цензура. Според доклада най-ненавижданата социална мрежа сред авторитарните правителства е “Фейсбук”.

Прекъсванията на интернета през 2022 г. са продължавали най-дълго в Буркина Фасо, Русия и Азербайджан.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст