Германия не приема предложенията на ЕК за дълговата политика

Кристиан Кристиян Линднер

Кристиан Линднер

ЕК предлага индивидуални планове за всяка страна от ЕС за намаляване на дълга вместо общото правило за 60 процента от БВП

Предложените от Европейската комисия промени в правилата, които регулират дълговата политика на страните от Европейския съюз, не може да бъдат одобрени в този им вид, заяви днес германският министър на финансите Кристиан Линднер, предаде Ройтерс.

Изявлението на Линднер идва на фона на срещата на финансовите министри от ЕС, които обсъждат фискални реформи в Евросъюза. 

Правилата, които са залегнали в Пакта за стабилност и растеж (ПСР), целят да бъде засилена фискалната дисциплина на държавите от ЕС. Съгласно тези правила бюджетният дефицит на всяка от страните не трябва да превишава 3 процента от брутния й вътрешен продукт (БВП). Държавният дълг на страните от Евросъюза не трябва да бъде с 60 процента по-висок от техния БВП. 

В момента действието на Пакта за стабилност и растеж е спряно до края на тази година. Тази мярка беше предприета и през 2020 г. в отговор на негативните икономически ефекти, породени от пандемията от КОВИД-19, припомня Ройтерс.

Европейската комисия предлага да бъдат създаден индивидуални планове за всяка държава от ЕС, съгласно които те да предприемат мерки за намаляване на държавните си дългове, вместо да бъде спазвано общото правило за лимит от 60 процента от БВП на всяка страна. 

Германия смята, че е задължително да бъдат представени “разбираеми, надеждни и предвидими мерки за намаляване на бюджетния дефицит и на дълга на всяка от страните”, заяви германският финансов министър.

Кристиан Линднер допълни, че страните, формирали големи задължения след кризата, породена от КОВИД-19, трябва отново да предприемат политики във финансовата сфера, насочени към постигането на “устойчиви и стабилни публични финанси”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *