Христо Иванов: Радев се държи сякаш е в предизборна кампания

Христо Иванов

Не твърдя, че разбирам от военно дело, аз се занимавам с политика. Вместо да се занимава с проруска пропаганда, Радев е добре да си влезе в ролята на президент. Така отговори на обвиненията на Румен Радев съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в ефира на БТВ.

„Имам въпрос – американският конгрес отпусна 200 млн. долара във фонд, който можем да използваме за модернизация на армията ни. Ако например украинците имат нужда от ПВО, ние имаме такива комплекси, ако можем да ги заменим с модерни образци, отказът за това да го направим кого обслужва? Какви са плановете на служебния кабинет да се възползва от тези средства? Има задължение по устава на ООН да се оказва помощ на нападната страна“, каза той.

„Радев може да нарича опонентите си партии на войната – държи се сякаш е в предизборна кампания. ДБ, заедно с ПП, направихме опит да се излъчи правителство. Радев беше този, който връчи мандата на Корнелия Нинова – за четвърти път, де факто го връчи на себе си, за да управлява. Той не положи усилия да намери допирни точки между партиите. Когато ни покани на консултации, се държеше сякаш е в кампания, нападаше ни. Разбирам, че той е постоянно в кампания, че му е тясна ролята на държавен глава, но е тъжно, когато националният интерес плаща за това“, смята той.

По темата „Магнитски“, Иванов коментира: „Това поставя България в изключително неблагоприятно положение. Става дума за извънредно политическо средство между съюзници, когато правоохранителните органи на съюзническа държава разполагат с някакви данни, те се предоставят на другата страна на база доверие между двете. Това в момента е израз на огромно недоверие от страна на САЩ.“

„Не разчитам Гешев да си подаде оставката, но това трябва да се случи. Нека си спомним как се промени икономиката на България между 2001 г. и приемането ни в ЕС – огромно нарастване на стойността на всичките ни активи, на заплатите, заради ясната политическа перспектива. В момента, заради неясната политическа перспектива, заради явния корупционен риск, заради докладите на ЕК по наш адрес, заради това, че не можем да влезем в Шенген, че изгубихме перспективата заради ГЕРБ да влезем в Еврозоната“, смята той.

Иванов заяви, че ГЕРБ саботират всички опити за съдебна реформа от поне 2015 г. и е време да спрат с това. „На България ѝ трябва конституционна реформа, защото без това не можем да реализираме следващият скок в развитието си. „Магнитски“ е погром за нас и се дължи на това, че не правим реформи, а Гешев продължава да е главен прокурор и замита всичко под килима“, посочи съпредседателят на ДБ.

„Нека свършим необходимото в следващия парламент – конституционна реформа, за която носят отговорност всички партии. Заедно с партньорите ни от ПП даваме на гражданите да гласуват за ясен полюс на промяната, за тръгване напред. Страната затъва в безвремие, трябва да го спрем. ДБ и ПП можем да поемем ангажимент да правим реформи“, допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст