ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Освободиха зам.-министъра на електронното управление Благовест Кирилов

Благовест Кирилов

Със заповед на служебния премиер Гълъб Донев от длъжността заместник-министър на електронното управление е освободен Благовест Кирилов. Той напуска поста по собствено желание.

Кирилов написа във Фейсбук, че напуска служебния кабинет поради липса на прозрачност. Той твърди, че бордът на директорите на “Информационно обслужване” не бил съставен според резултатите от конкурса.

Ето какво написа той:

Подадох оставка като заместник-министър на електронното управление. Със заповед на премиера от днес не съм на този пост.

През последните шест месеца Министерството на електронното управление свърши много работа. Успяхме да осигурим най-прозрачните избори досега. Това стана благодарение на моя екип в министерството и активната ни комуникация с бизнеса, академичната общност и неправителствения сектор. Благодаря Ви.

Въведохме нови електронни услуги в полза на гражданите и бизнеса и участваме активно за въвеждането на цифрова трансформация в България.

Има обаче неща, с които не мога да направя компромис. Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в “Информационно обслужване” АД. За съжаление, това не се случи. Пример за това е изборът за независими членове на борда на директорите. Той не беше съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Във всяко свое действие се ръководя от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност. Предстои провеждането на нови избори. За тяхното нормално протичане тези условия са ключови.

Когато едно или повече от трите бъдат застрашени съществува риск за изборите. Организацията на вота е основна роля на служебния кабинет съгласно Конституцията на Република България и следва да е приоритет в работата му.

Ще продължа да работя за прозрачност, за честни избори и за цифровата трансформация на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст