Иван Таков: Изключването на 14-те от БСП е недопустимо преди избори

Безумната практика “Да изчистим БСП от другомислещите” даде висок трицифрен резултат – първо в Перник, вчера в Пловдив в навечерието на предизборната кампания, каза лидерът на БСП – София

Изключването от партията на 14-те делегати на заседанието на 50-тия Конгрес в събота е много далече от уставните норми на БСП и е недопустимо преди избори. Това заяви председателят на БСП София Иван Таков по повод радикалните мерки, взети по време на най-висшия партиен форум и разразилата се буря в социалистическата партия в последните дни.

Той добави, че безумната практика “Да изчистим БСП от другомислещите” е дала висок трицифрен резултат – първо в Перник, вчера в Пловдив в навечерието на предизборната кампания. Иван Таков отбеляза, че надеждите за конгреса са били други – да приеме нова стратегия за развитие на партията, да даде сила и кураж на всички социалисти, съмишленици и симпатизанти за достойно представяне на предстоящите избори, да привлече нови хора, но това не се е случило.

“В четирите дни след конгреса имаме около 300 напуснали партийни членове от цялата страна”, коментира Таков.

“В същото време, от ръководството бодро говорят по всички медии, че конгресът е минал успешно, че изключените и напускащите са лоши, но други – добри, ще ги сменят и толкоз. Хубаво, но защо няма прилив на “добри” нови хора за членство – поне наполовина от напускащите “атентатори”?!”, попита той.

Лидерът на БСП-София е категоричен, че партията не заслужава подобно отношение и поведение, не само по време на конгрес.

“Вместо да обсъждаме и да приемем дълго чаканите нови идейни, програмни и организационни решения, както се очаква от сериозна партия, отново станахме свидетели на стара, междуличностна вражда, която продължи с още по-голямо ожесточение, заяви той. – Ако не спрем с това перчене, кой е по и най ще видим края на партия, за която поколения социалисти са дали труда си, а хиляди и живота си!”

Иван Таков добави, че оттеглянето от поста е достоен акт, когато е навреме. Лидерът на БСП-София припомни думите на Стефан Данаилов: “Когато партията загуби, председателят трябва да благодари и да се оттегли. Само тогава го помнят с добро”.

“Важно за всеки, заемащ определени партийни позиции е да знае, че те не са пожизнени, каза лидерът на БСП-София. – На поста, на който си избран, трябва да дадеш най-доброто. Необходимо е да притежаваш силна самокритичност и морал, да се оттеглиш в момент, важен за партията, а не за теб. Не става въпрос за изключване или гонене. На всички партийни позиции – отдолу до върха, са нужни хора умни, образовани, убедени, силни духом, за които организацията е първа грижа!”.

Таков добави, че когато БСП не изпълнява задачите, за които е призвана, закономерно се появяват конкуренти за нейното място.

“Пространството не търпи вакуум. Надявам се тези нови обединения да предлагат леви политики, каза Иван Таков. – Надявам се също, че не го правят само за участие във властта. Мисля, че след новосъздадената “Левицата”, ще има и други проекти вляво”.

Лидерът на БСП-София заяви, че категорично не приема радикалните прояви на протест.

“Аз моята партия не бих я сменил по никакъв повод. Хвърлянето на партийния билет е по-лесното решение. Виждали сме го преди трийсетина години. Но вреди на партията. Затова, отново настоявам за разум и по-малко емоции”, завърши Иван Таков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *