Президентът връчи държавни отличия на културни дейци и учени

Президентът Радев връчи държавни отличия на шестима българи.

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия на шестима признати българи от областта на културата, науката, образованието и медицината. С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха удостоени отец Александър Чъкърък от българската църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, проф. Диана Петкова, която работи в областта на биохимията, и доайенът на нефрологията у нас проф. Димитър Димитраков. За развитието на патентното дело инж. Тодор Тошев получи почетния знак на държавния глава. С него беше удостоен и майсторът на кларинета Иво Папазов – Ибряма.

“Широката палитра от области, на които днешните лауреати са посветили своя човешки, научен, творчески потенциал и енергия, са израз на дълбоките връзки, които функционират във всички сфери на нашия обществен живот, всяка от които има своите изявени дарования, личности с апостолска мисия, академични лидери, пионери в своята професия, но всички те обединени от обща цел и посока – напредъка на България”, заяви Румен Радев на церемонията в президентството.

За заслуги в областта на културата орден „Св. Св. Кирил и Методий“ получи Петър Горанов, който каза от името на наградените:”Смятам, че ще се трудим, ще направим всичко възможно за издигане престижа на България”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST