2022 – една от най-успешните години за ваканционните имоти

море

През миналата година жилищните пазари в големите градове отбелязаха ръстове на цените от около и над 20 на сто. Ваканционният сегмент последва плътно тези тенденции, като в някои от курортите нарастването беше дори по-осезаемо – с над една четвърт на годишна база.
По-бърз темп на растеж беше регистриран през второто полугодие и в края на 2022 г. като цените в курортите достигнаха нива, каквито не сме виждали от 10-15 години.
„Освен основния фактор за нарастването на цените – високата инфлация, допълнителен стимул за растеж в този сегмент е недостатъчното предлагане. Дълги години в повечето курорти, за разлика от големите градове, липсваше ново строителство. Това задълбочи липсата на предлагане през 2022 г., когато много продавачи се изтеглиха от пазара, а успешните туристически сезони подкрепиха задържането на имоти с цел отдаването им под наем при добра доходност“, споделя Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за жилищни и ваканционни имоти Bulgarian Properties.
„Търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основни дестинации за чужденците продължават да бъдат Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи“, допълва тя.
Доказателство за нарасналия интерес са регистрираните обеми от сделки. По данни на Агенцията по вписванията в Несебър през миналата година са вписани повече сделки, отколкото в Бургас. Така районът на Несебър се нарежда на четвърто място в страната по брой сделки след София, Пловдив и Варна.
Най-скъпи са имотите в Боровец от планинските курорти и тези в Созопол и другите морски курорти на юг от Бургас. Слънчев бряг и Банско са със сходни тенденции и цени, а най-ниски са цените на имотите в Пампорово и част от курортите по Северното Черноморие.
Цени на апартаментите в планинските курорти
Данните на Bulgarian Properties сочат, че Боровец е най-скъп, но и най-предпочитан сред планинските курорти. Средната цена там за миналата година е 850 евро/кв. м (спрямо 770 евро/кв. м година по-рано). През последното тримесечие бяха достигнати най-високите нива – 960 евро/кв. м, което представлява 26 на сто ръст на годишна база. Средната покупна цена на апартаментите в Боровец е нараснала от 48 300 евро през 2021 г. до 60 500 евро през миналата година. През последното тримесечие средната цена на закупените жилища в курорта достигна върхови нива от почти 68 000 евро.
Средната цена на имотите в Банско е 555 евро/кв. м, като между октомври и декември Bulgarian Properties отчита средна цена 685 евро/кв. метър. Средната цена на закупените апартаменти достигна близо 50 000 евро. Това са най-високите цени от 2010 г. насам.
В Пампорово са най-ниските цени за имот в планински курорт – там все още могат да се закупят имоти на около 450 евро/кв. м, а като средна покупна цена за 2022 г. – около 40 000 евро.
Цени на апартаментите в морските курорти
Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки по данни на Bulgarian Properties е достигнала 620 евро/кв. м през 2022-а. Това са нива, каквито не сме имали от времето на руския бум през 2013-2014 година. Ръстът е с около 115 евро/кв. м или с 22 на сто спрямо година по-рано.
Същото се вижда и в бюджетите за покупка – докато през 2021 г. средната покупна цена на апартаменти в курорта е била около 30 000 евро, то през 2022 г. тя нараства до 40 500 евро. Най-висока цена беше достигната през третото тримесечие – 700 евро/кв. м и това е обяснимо с оглед активния летен сезон. Тогава бюджетите за покупка надхвърлиха 52 000 евро средна цена.
Свети Влас е със средна цена на закупените апартаменти около 800 евро/кв. м и средна покупна цена около 50 000 евро. В Поморие цените са между тези в Слънчев бряг и Свети Влас – средно 730 евро/кв. м и около 46 000 евро обща цена.
На север особен интерес привлича Бяла и районът между Бяла и Обзор. В Бяла средната цена през миналата година е 675 евро/кв. м, а общата покупна цена – 38 000 евро.
В курортите на север от Варна има по-големи вариации в цените, тъй като комплексите са разнообразни като качества и мащаб, затова е трудно да се състави средна цена. Там сделки се сключват както на цени между 500 и 600 евро/кв. м, така и на нива между 800 и 1000 евро/кв. метър.
В луксозните комплекси между Балчик и Каварна са и едни от най-скъпите закупени ваканционни апартаменти в страната. Това са големи апартаменти с директни морски панорами в комплекси с множество екстри като басейни, ресторанти, голф игрища.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *