ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Косово

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещение в Република Косово на 17 и 18 февруари по покана на президента Вьоса Османи – Садриу. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поводът е 15-годишнината от обявяването на косовската независимост.

Йотова ще проведе двустранна среща с президента Османи – Садриу. В областите Гора и Жупа са планирани срещи на вицепрезидента с представители на българската общност.

Независимостта на Косово от Сърбия е обявена на 17 февруари 2008 г. На извънредно заседание парламентът на Косово гласува със 109 гласа „за“ и нито един „против“ приемането на декларация за независимост на автономната област. Председателят на парламента Якуп Красничи обявява Косово за република – независима демократична и суверенна държава. 

На 9 април 2008 г. парламентът приема конституция, която влиза в сила на 15 юни същата година. Съгласно нея Косово е парламентарна република с широки пълномощия на президента, а официални езици са албански и сръбски.

На 18 февруари 2008 г. парламентът на Сърбия гласува за анулиране на едностранното обявяване на независимост на областта от Сърбия. На 22 юли 2010 г. в Хага (Нидерландия) Международният съд на ООН постановява, че едностранното обявяване на независимостта на Косово на 17 февруари 2008 г. не нарушава международното право. Същия ден Сърбия заявява, че никога няма да признае независимостта на Косово. 

България официално признава независимостта на Косово с решение на Министерския съвет от 20 март 2008 г. Със същото решение са установени дипломатически отношения на ниво посолства между двете страни. Към 2022 г. Косово е призната от 117 страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст