ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Наистина ли политическата корупция у нас е по-страшна от европейската си “кака”?

корупция

Европейските институции трескаво се заеха да изчистят имиджа си след скандала „Катаргейт“, който избухна след като белгийската полиция съобщи, че евродепутати са вземали подкупи от Катар и Мароко, за да повлияят на решенията на парламента. След ареста на петима души, в сряда, 15 февруари, бе издадена международна заповед за арест за още двама евродепутати.

Както е добре известно, нито една страна и институция не е застрахована от корупция, а алчността не е концентрирана само по нашите географски ширини. Но за разлика от нас, властите там са решени да доведат нещата до край, защото са сигурни, че още властимащи са били на хранилката, докато са получавали заплати от европейския данъкоплатец.

В милата ни татковина е точно обратното и затова се налага очите ни да бъдат отваряни откъм чужбина. Отстрани изглежда, че ако не е щатския закон „Магнитски“, чрез който

някой и друг българин да намери място в “черния списък”,

никой  нито е видял, нито е чул за корупция.

Още по-лошо, някои смятат, че не бива чужди страни да се месят в суверенните ни дела. Това е вярно, но пък имат право да замразят на санкционираните българи всички активи в Съединените щати и да забранят на американците да търгуват с тях.

За разлика от нас, Гърция и Италия – чиито евродепутати са разследвани за корупция,

сътрудничат активно на белгийската полиция и въобще не се срамуват от този факт.

И затова никак не е случайно, че последните арестувани около тази афера (засега, разбира се) са евродепутатите Мария Арена и Алесандра Морети.

Според заповедите за арест, двамата са били членове на 4-членна група – заедно с италианския евродепутат Андреа Коцолино и белгийския им колега Марк Тарабела, който също беше арестуван миналата седмица.

Въпросната група е изпълнявали поръчки на бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери, който е предполагаем ръководител на мрежата, действаща в Европейския парламент.

Панцери се усети навреме и сключи сделка с белгийските прокурори – той пропява и се разминава с по-лека присъда, а те получават пълен набор от участници в корупционната схема и обират лаврите за всички останали арести.

Като доказателство за своята “лоялност”, Панцери е убедил полицаите, че

разполага с компромати и за евродепутати от Германия и Франция.

Междувременно бившата зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли остава в ареста и продължава да твърди, че е невинна и неизвестни лица са й подхвърлили в дома куфар пълен с пари. Сумите, за които белгийските власти твърдят, че са около 1,5 млн. евро, са били конфискувани от домовете и офисите на девет души.

Скандалът разтърси Брюксел и доведе до отправяне на взаимни обвинения между политическите групи. Някои се питат, защото „Катаргейт“, който е разследван повече от година, е гръмнал точно сега, когато партиите започват да се подготвят за европейските избори през следващата година.

За съжаление не само в България, но и в цяла Европа, това „осветляване“ на злоупотреби по високите етажи на властта е особено ярко преди избори и

доста често се преекспонира с… користни политически цели.

Тъкмо поради тази причина, редица анализатори свързват втория български списък „Магнитски“ точно с предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април.

В Брюксел вече предлагат варианти за противодействие на корупцията. В началото на седмицата евродепутати от Европейската народна партия призоваха за изработването и приемането на нови закони за прозрачност, основани на законодателството, използвано от Конгреса на САЩ. Целта е прозирно ясна – изсветляване и контрол на влиянието върху неправителствени организации и участници от трети държави.

Законът за регистрация на чуждестранни агенти на САЩ изисква

всички политици от трети държави и техните платени лобисти

да се регистрират и да опишат подробно работата си с американските законодатели (включително и всякакви официални договори и такси) на публично достъпен уебсайт.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова пък обяви, че Брюксел планира да представи своето отдавна отлагано предложение за всеобхватен орган на ЕС по етика през март. Този независим орган по етика ще има за цел да помогне осем евроинституции да се сдобият не само с общи, ясни и високи стандарти, но и с ефективни механизми за контрол. Но… само при едно положение – при пълно и строго зачитане на особеностите им (каквото и да означава това към днешна дата).

Когато има проблем – трябва да има и решение. За разлика от Брюксел, където нещата определено не вървят по мед и масло, защото процедурите са бавни и тромави, но има желание за решаване на проблема, у нас не се забелязва дори желание за полагане на подобно усилие.

Българската официална реакция на санкциите варира от пълен отказ да се признае системния проблем с корупцията у нас до яростна защита на „наклеветените“ партийни кадри. Това означава, че корупцията по високите етажи на властта ще се шири несмущавана от мерки и закони още дълги години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст