ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чатботове и изкуствен интелект модернизират мебелната индустрия

Изкуственият интелект има своето място в мебелната индустрията и е важно компаниите от сектора да инвестират в анализ и обработка на данни, получени от производството. Това отбелязва Павел Димов, който е член на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост и управляващ партньор на МОС Роботикс.

Както във всяка индустрия, оборудването и в мебелния сектор непрекъснато се дигитализира и автоматизира, като събира данни за работата на техниката. Доставчиците на услуги, софтуерни решения и оборудване се стремят непрекъснато да подобряват ефективността на клиентите, използвайки и анализирайки тези данни. „Всяка компания, която иска да повиши своята ефективност, трябва да инвестира време и средства в анализ на процесите си, именно там изкуствения интелект може да е изключително полезен и да спести време за ръчна обработка на данни“, посочва Димов.

Навлизането на Industry 4.0 като платформи, техника и софтуерни решения редуцира цените на технологията изключително бързо и позволява всякакъв вид оборудване да бъде непрекъснато свързано, онлайн и достъпно за анализ и автоматизация. Производители като HOMAG, KUKA Robotics, Universal Robots предоставят опциите за свързаност от повече от 15 години, като последните години това е възможно и през облачни системи с цел дистанционен достъп и анализ, както и елиминиране на необходимостта на сървъри и множество скъпи системи във всяка мебелна фабрика.

Според Димов, чатботовете са просто начин за комуникация с крайния потребител. Тъй като изкуствения интелект обработва изключително голямо количество данни, той трябва да ги предава непрекъснато на клиентите, а те няма как да следят бази данни, таблици и записи. „Затова внедрявайки системи като чатботовете, използваме цялата информация от сървърите си и предлагаме на потребителя единствено важните за него части, услуги, документация, чертежи и друти, отбелязва Павел Димов.

Има обаче и предизвикателства в приложението на умния софтуер и дигиталните системи при автоматизацията в сектор дървообработване и мебелно производство у нас. „За да можем да дигитализираме производството, трябва да сме на 100% сигурни, че това което използваме като данни е коректно, всяка една грешка изкривява реалността и съответно препоръките не са верни“, казва Димов.

Следващите стъпки, които бизнесът и страната ни трябва да предприемат в посока на дигитализация е модернизация на актуалното оборудване, като се актуализират софтуерните продукти, компютрите и терминалите на машините. Но, не е необходимо закупуването на нови машини, техниката и агрегатите – там нещата не се променят толкова бързо, но софтуерните продукти остаряват и трябва да се актуализират.

В последно време чатботовете като ChatGPT са доста актуални. Всъщност технологията, която ChatGPT използва не е иновативна сама по себе си, този вид Machine Learning модели са познати от няколко години. Това, което прави ChatGPT толкова добър и отличителен е огромните мащаби на данни (около 45 терабайта), на които е обучен и съответно скъпите ресурси (сървъри), които са използвани за целта. Обучението на ChatGPT обаче струва няколко милиона долара, отбелязва Димов.

ChatGPT е много интересен и полезен за обикновения потребител, защото може да напише статия по зададена тема, да отговаря на всякакви въпроси и други. От бизнес гледна точка обаче проблемът е, че ChatGPT прави грешки, защото е обучен на огромно количество интернет данни, които включват всякакви мнения и твърдения, дори противоречиви. Един бизнес не може да си позволи подобни грешки.

Затова за компаниите е важно да се фокусират върху персонализирани бизнес решения, които са обучени само на това, което изисква клиента, така че да се избегне опасността от напълно неконтролируем отговор, каквато опасност има например с ChatGPT. „При разработването на такъв тип чатботове за бизнес цели обикновено фирмите, които предоставят услугата, използват собствена Machine Learning технология, която обучават само на данни, които са важни за клиента, с конкретни термини“, смята Димов. 

Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленостобединява близо 250 фирми, 11 професионални гимназии и един университет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст