Бюлетината от машината ще е с по-едър шрифт и ще бъде по-дълга

ЦИК Камелия Нейкова

“Министерският съвет ще отговаря за видеонаблюдението по време на изборите на 2 април. Техническото осигуряване е възложено на “Информационно обслужване“. Това заяви за BTV председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя уточни, че видеонаблюдението няма да се извършва от училищните камери, а с други устройства. За чужбина поясни, че няма да има никакво видеонаблюдение.

Бюлетината от машините ще е с по-едър шрифт, за да може СИК да няма затруднения по време на своята работа“, каза още Нейкова.

Във вчерашния ден (15 февруари) изтече крайният срок за записване на партиите и коалициите в ЦИК за предстоящите парламентарни избори. Регистрирани са 16 партии и 7 коалиции. По този въпрос Камелия Нейкова каза следното: “За три от подалите документи имаме постановен отказ, тъй като документите не отговаряха на изискванията на закона. Имаше непълноти“.

Тя добави, че ЦИК гарантира, че ще бъде направено всичко възможно да организира изборния процес така, че всеки български гражданин да може да упражни правото си на глас, както в страната, така и извън нея.

На предсрочните избори на 2 април избирателите ще могат да избират дали да гласуват с машина или с бюлетина.

“Бюлетината от машината ще е почти същата като предишната, но може би ще е по-дълга. Няма опасения за разкриване тайната на вота, правихме експеримент”, обясни председателят на ЦИК.

Тя посочи, че ще се наложи изменение на софтуера на машините заради Изборния кодекс. И заключи, че гласуването извън пределите на страната ще протече както в предишните избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *