До месец започва строежът на завод за бронирани автомобили в Бургас

До месец ще започне строителството на българския завод за бронирани автомобили на International Armored Group (IAG), обявиха от общината в Бургас. Водеща компания в глобалната отбранителна индустрия ще изгради най-голямата си производствена база за бронирани автомобили в света именно в България. Първата копка на новия завод на българина д-р Антон Стефов по стандартите на НАТО ще бъде през март в “Промишлена зона – Бургас”.

Първоначалната инвестиция от компанията е за 20 млн. лв., a Община Бургас ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. По проекта се работи още от началото на миналата година. Новият завод ще бъде на площ от 150 000 кв. м, като необходимата енерги ще се осигурява от покривни фотоволтаични инсталации.

Български специалисти, обучени от експертите на IAG по света, ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

Завършването на фабриката ще създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България. Разработват се и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Те също ще бъдат произвеждани у нас. В процес на инженерни изчисления са и бронирани платформи – носители на леки артилерийски системи. В продуктовата гама на IAG в серийно производство са вече и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.

International Armored Group е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света с над 1000 служители в страни на петте континента. Към момента компанията има заводи в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали, освен в България, има и във Великобритания, Ирак и Пакистан. Тя осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО и други. Компанията беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.

Автомобили и линейки на IAG се ползват за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. IAG е първата компания с най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили – BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини. От 2021 година, IAG провежда изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО и в България STANAG, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук. Те се провеждат на „Централен артилерийски полигон – МО“, в близост до с. Змеево.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *