Цените на енергията в Европа са резултат от “грешни” решения

Природен газ

Високите цени на енергията в Европейския съюз (ЕС) са резултат от лоши решения, взети в европейските страни. Въпреки нарастващото потребителско търсене в региона, местните предприятия изпитват затруднения с производството на определени видове енергоносители, съобщава ТАСС, цитирайки Йосу Джон Имас, председател на борда на испанската нефтохимическа компания Repsol. 

„Цените на енергията растат, защото търсенето расте, докато, противно на логиката, има затруднения с производството на някои енергоносители. Високите цени не са паднали от небето, те са резултат от лоши решения, взети в Европа“, обясни Имас. 

В същото време високите цени на енергията в региона не бяха резултат само от продължаващия военен конфликт в Украйна. 

Високата зависимост на европейските страни от вноса на суровини е съществувала и преди, добави той. „В Европа ние сме силно зависими от вноса, защото регулаторите избраха да забравят за необходимостта да инвестират в нефт и газ, както и в рафиниращия капацитет“, заключи Имас. 

На 12 януари анализатори от енергийната компания Enagas представиха статистика, според която вносът на газ от Русия в Испания се е увеличил с почти 50 процента. Става дума за увеличение на показателя от 37 027 гигаватчаса през 2021 г. до 53 859 гигаватчаса през миналата година. 

Русия е изпреварена от три големи износителя на газ за Испания. Общо 28.8 на сто от общия газ на тази страна идва от Съединените щати, други 23.8 на сто от Алжир и 13.9 на сто от Нигерия. 

От януари до декември 2022 г. испанският внос на природен газ достигна 446 550 GWh. В момента Испания се позиционира като основен газов хъб, способен да разреши европейската енергийна криза, предизвикана от намаляването на доставките на руски газ. От началото на годината повече от 20 държави са действали като износители на газ за Испания.

Печалбата на “Репсол” расте заради скока на цените на петрола

Испанският енергиен гигант “Репсол” (Repsol) е отчел растеж на печалбата си през 2022 г. благодарение на скока на котировките на петрола след началото на войната в Украйна.

А компанията се нареди сред другите гиганти от сектор „енергетика“ с рекордни печалби във връзка с възобновяването на икономическата дейност след пандемията и войната в Украйна. Френската “ТоталЕнержи” (TotalEnergies) е регистрирала най-голямата печалба в историята си благодарение на рязко покачващите се цени на газа и петрола. Норвежкият енергиен гигант “Екуинор” (Equinor) също обяви рекордни резултати за 2022 година благодарение на скока на цените, което ще му позволи да “поглези” акционерите си, предаде Франс прес. Чистата му печалба е нараснала повече от тройно. И двете най-големи американски петролни компании “ЕксънМобил” (Exxon Mobil) и “Шеврон” (Chevron) обявиха рекордни печалби. 

Енергийната група “Репсол” е натрупала чиста печалба от общо 4.25 милиарда евро, което е увеличение със 70 на сто спрямо 2021 г., се посочва в комюнике на групата. Тази цифра остава обаче твърде далеч от очакванията на анализаторите. “Съвкупната печалба през 2021 и 2022 г. (6.75 милиарда евро) не позволява на този етап да се компенсират регистрираните заради пандемията от КОВИД-19 загуби през 2019 и 2020 г. (7.1 милиарда евро)”, посочват от „Репсол“.

Групата е отделила 500 милиона евро за мерки за намаляване на цените на горивата за испанските потребители, което е намалило печалбата й. Увеличени са инвестициите за преход към декарбонизация.

Испанската група, която иска да премине към “мултиенергиен” модел, обяви в началото на септември, че продава подразделението си за проучване и производство на американския инвестиционен фонд И Ай Джи (EIG) за 4.8 милиарда долара. С парите ще се увеличат инвестициите си в нисковъглеродни емисии като част от енергийния преход.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST