ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Валдис Домбровскис ще получи титла „Доктор хонорис кауза на УНСС” 

На тържествена церемония в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“.  

Церемонията ще се състои на  23 февруари 2023 г. от 10.00 часа в аула „Максима“.  

На 14 декември 2022 година академичният съвет на УНСС единодушно гласува предложението за присъждане на почетното звание, внесено от декана на Финансово-счетоводния факултет д-р Румен Брусарски. 

Званието се присъжда на Валдис Домбровскис за значителния му принос към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Европейския съюз и икономиката в интерес на хората. 

Валдис Домбровскис е латвийски политик с голям принос за финансовата стабилност на Европейския съюз. Започва финансовата си кариера в Националната банка на Латвия като главен икономист в дирекция „Парична политика“ през 2001 година. А през 2002 г. едва на 30-годишна възраст заема поста финансов министър на Латвия, на който е до 2004 година.  

Той става евродепутат през 2004 г., но се връща в родината си през 2009 г., когато е избран за министър-председател (2009 – 2014). От 2014 г. е заместник-председател на Европейската комисия, първоначално с ресор “Еврото и социален диалог”, а след това и като комисарят, който отговаря пряко и за финансовата стабилност. 

От 1 декември 2019 г. е изпълнителен заместник-председател с ресор „Икономика в интерес на хората“. А от октомври 2020г. към отговорностите му се добавя ресор „Търговия“. 

„За УНСС ще бъде чест да връчи това високо академично звание на г-н Валдис Домбровскис. Той е един от водещите финансисти в Европейската комисия, с изключителни заслуги за икономическото и финансово укрепване на Европейския съюз. Кой друг, ако не най-големият икономически университет в Югоизточна Европа да открои и почете неговите заслуги“, попита реторично ректорът на университета проф. д-р Димитър Димитров. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст