ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цените на газа в Европа паднаха под 550 щ.д. за 1000 куб. м

Нидерландия ротердам пристанище терминал втечнен природен газ

Цената на природния газ в Европа за първи път от края на август 2021 г. падна с над 4 процента – под 550 долара за 1000 куб. метра. Това сочат данните на лондонската борса ICE.

Цената на мартенските фючърси на хъба TTF в Нидерландия пък е паднала до 545 долара, или 49.56 евро за MWh.

Припомняме, че в скорошен доклад на Shell за пазара на втечнен природен газ се отбелязва, че Европа миналата година е увеличила вноса си на втечнен природен газ с рекордните 60 на сто в сравнение с година по-рано, до 121 милиона тона. Посочено е също така, че намаляването на вноса на втечнен природен газ от Китай с 15 милиона тона, заедно с намаляването на вноса на този вид гориво от страните от Южна Азия, позволи на страните от Европейския съюз да формират достатъчни запаси от втечнен природен газ и да избегнат недостига на гориво.

На 15 февруари Business Insider съобщи, че европейските страни са натрупали големи количества природен газ в подземни хранилища (ПГХ) поради относително благоприятните метеорологични условия през този отоплителен сезон. Но проблемът е, че това гориво е закупено на високи борсови цени, докато текущата цена на газа е много по-ниска от покупната цена през последните месеци, отбелязва изданието.

„Страните от региона са натрупали толкова много природен газ на високи цени, че сега са натрупали резерви от гориво, които са се обезценили по пазарна стойност. Например фючърсите на холандския природен газ са паднали с близо 28 на сто тази година до около 53 евро, или 57 долара, за мегаватчас. Фючърсите на холандския природен газ също са с 85 на сто под рекорда от август 2022 г. от 349 евро/MWh“, посочват от онлайн изданието Bussines Insider.

Това означава, че всяка разпродажба на природен газ на спот пазара вече ще бъде на загуба. Търговците ще чакат по-високи цени на природния газ да бъдат установени на големите европейски борси, за да компенсират собствените си разходи през миналата година, прогнозира анализаторът Стефан Улрих.

„Те ще се опитат да запазят този газ в хранилището до потенциално покачване на цените следващата зима или в бъдеще. Изглежда малко вероятно търговците да могат да възстановят напълно разходите си за покупка, освен ако пазарът не се стегне рязко“, е заключението на Стефан Улрих.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст