Предвидени са 576 млн. лв. за STEM кабинети 

“STEM кабинети може да има във всяко общинско или държавно училище, независимо в кое населено място е то. Така всяко дете ще има възможност да учи в среда с модерно оборудване, да се докосне и да работи с бързо развиващите се технологии.” 

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветствието си до директорите на училища, които се включиха в работна среща, посветена на изграждане на STEM центрове в образователните институции.  

На форума в зала 1 на НДК, те получиха насоки от Министерството на образованието и науката(МОН) за реализация на концепциите си за модернизация на училищната среда по Националния план за възстановяване и устойчивост. 

STEM кабинетът е мястото, където учениците ще могат да се обучават фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика. Те ще вземат участие в експерименти. Всеки урок освен знания ще води и до придобиването на различни умения и компетентности. 

Проф. Пенов подчерта, че предвидените 576 151 100 лв. е необходимо да се използват ефективно, ефикасно и икономично. Той изтъкна водещата роля на директорите на училищата и педагогическите специалисти.  

“Обединявайки наука, технологии, инженерство и математика, STEM обучението дава на учениците задълбочено знание за света,” заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.  

Той допълни, че е убеден, че преподаването чрез иновативния метод ще запали у учениците искрата да изследват и експериментират, а усвояването на разнообразни инструменти за анализ ще ги подготви за професиите на бъдещето.

Приветствие до участниците изпрати и президентът Румен Радев, който коментира, че трябва да използваме шанса, който имаме днес, целенасочено и разумно.  

“Вярвам, че това зависи от вас – историята на България е пълна с примери за това, че хората, посветили се на просвещението на нацията и прогреса на страната си, много често са били по-добри визионери от политиците, управлявали в онова време”, добави държавният глава в поздравителния си адрес до участниците във форума. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *