Рекордна печалба от 14.8 млрд. евро за Mercedes-Benz въпреки напускането на Русия

мерцедес-бенц централа германия щутгарт

В края на миналата година нетната печалба на автомобилната компания Mercedes-Benz AG удари рекорд и достигна 14.8 млрд. евро. Тази цифра се увеличи с 34 процента въпреки напускането на немския производител от руския пазар, съобщават от компанията.

В същото време приходите от продължаващи операции възлизат на 150 милиарда евро, като са се увеличили с 12 на сто за дванадесетте месеца на миналата година.

Четвъртото тримесечие също беше успешно за компанията. За този период производителят е увеличил печалбата си с 16 на сто до 41 млрд. евро. Освен това нетната печалба на групата е нараснала до 4 млрд. евро (+63%), се посочва в документа.

През изминалата година компанията продаде повечето автомобили в азиатските страни. Производителят получи по-голямата част от приходите си от китайски купувачи.

В Германия за дванадесетте месеца на миналата година са закупени 753 851 автомобила (+3%) от тази марка, а в целия регион – 988 210 броя. (+6%), се казва в доклада на мениджърите на Mercedes-Benz.

„Мерцедес-Бенц е търговската марка за производство на автомобили, камиони, автобуси, двигатели и други, създадена от компанията „Даймлер-Бенц“ (Daimler-Benz AG), сега собственост на концерна „Даймлер“ (Daimler AG). Името възниква през 1926 година след обединението на Daimler-Motoren-Gesellschaft (от него идва марката Mercedes) с Benz & Cie. (откъдето идва Benz) в актионерното дружество Daimler-Benz AG.

„Мерцедес-Бенц“ има цяла гама от пътнически автомобили, лекотоварни и тежкотоварни автомобили. Превозните средства се произвеждат в цял свят. Марките Smart (за градски автомобили) и Maybach са също произвеждани от Даймлер АГ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *