ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Андрей Гюров не губи надежда за еврото от 1 януари 2024 година

Андрей Гюров

“Има решение на Народното събрание, което ясно казва, че служебното правителство трябва да направи всичко възможно, за да може България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г., а това означава и да поиска от Европейската централна банка конвергентния доклад.“

Това обяви Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” пред БНР, като уточни, че според неговата политическа сила членството ни в еврозоната все още може да се случи и има време да се направят всички подготвителни стъпки, за да може тази цел да се постигне.

Гюров подчерта, че България е сред страните с най-добри показатели в Европа – и като съотношение дълг към БВП, и като бюджетен дефицит, който е в рамките на Маастрихтските критерии.

Той обясни, че управлението „Петков“ е успяло да покаже, че България може да реализира широка социална програма, да подкрепя бизнеса и гражданите, като в същото време бюджетният дефицит е под 3 процента.

„Това повдига интересния въпрос, ако това не се е случвало досега, къде са отивали тези средства?”, постави въпрос Андрей Гюров.

Той бе категоричен, че „Продължаваме промяната“ ще се стремят да постигнат целта – присъединяване на страната към еврозоната във възможно най-кратки срокове.

По отношение на предстоящите избори Андрей Гюров коментира, че досега резултатите на ПП и ДБ винаги са били подценявани в изследванията на обществените нагласи преди изборите.  

Ето защо сочената разлика в социологическите проучвания от 1% преднина на ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС, означава, че тази разлика е около 10 процента.

Гюров съобщи и че на 22 февруари ще има Национален съвет на „Продължаваме промяната“, на който ще бъдат одобрявани листите на коалицията ПП-ДБ за изборите на 2 април.

“За нас е важно не кой и от коя формация заема мястото на водач в листите на ПП-ДБ, това са избираеми позиции, които не променят състава на хората, които ще влязат в парламента. За нас е най-важно на преден план да излязат смислени хора със смислени каузи, в които хората да могат да се припознаят и да им вярват. Устойчивите решения се вземат, когато всички мнения се сложат на масата”, коментира Гюров реденето на листите и подчерта, че не може да се говори за задкулисни решения.

По отношение на изразени мнения за искане на импийчмънт на президента, Гюров коментира, че експерти трябва да направят анализ дали има причини за подобно нещо и дали трябва да се предприемат действия, с които да бъде защитена парламентарната република.

Гюров обаче отбеляза, че президентът Румен Радев не може да изразява собствено мнение и да нарича партиите по определен начин, тъй като това влияе на изборния резултат.

“България е парламентарна република и решенията на парламента са най-важни и всички институции, включително и президентът, трябва да се съобразяват с тях”, категоричен бе Андрей Гюров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст