Полският премиер: Променете реториката – Русия трябва да загуби

Матеуш Моравецки

След като вчера, 18 февруари, френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Русия да загуби войната в Украйна, но не желае тя да бъде смачкана, и чешкият новоизбран президент Петр Павел предупреди, че трябва да се говори внимателно за поражението на Москва, за да се избегнат нежелани сценарии.

В същото време полският премиер Матеуш Моравецки бе категоричен, че е необходимо реториката на някои западни политици да бъде променена. Според него трябва да се говори категорично, че Русия трябва да загуби войната, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Моравецки отбеляза, че мнозина западноевропейски политици твърдят, че Русия не бива да спечели войната в Украйна, а Киев не трябва да загуби. Полският премиер смята, че това не е просто малка семантична разлика, а фундаментално друг подход към случващото се.

Моравецки смята, че Украйна е възприемана като “своеобразна буферна зона” между Русия и Европейския съюз и че това е погрешно.

“Ако искаме да осигурим траен мир в Европа, Украйна трябва да бъде интегрирана в свободния свят – да бъде приета в ЕС и в НАТО”, категоричен бе Моравецки.

Според него свободният свят трябва да се подготви за дългосрочно възпиране на Русия. Моравецки смята, че ако Украйна престане да бъде подкрепяна с доставки на оръжия и боеприпаси, тя скоро ще загуби скоро войната, а Путин ще започне да си търси друга жертва.

В същото време в Германия две жени – Алис Шварцер, основател и издател на германското феминистко списание “ЕММА”, и Сара Вагенкнехт, политик от германската партия “Левите” – предупредиха, че приближа световна ядрена война. Те са авторки на петиция, озаглавена “Манифест за мир”. Двете жени призовават за бунт за мир, като на 25 февруари предвиждат как пред Бранденбургската врата в Берлин ще организират митинг, който ще направи видима мълчаливата половина от германското население.

Те цитират социологическо проучване, според което 58% от анкетираните смятат, че се полагат твърде малко дипломатически усилия за прекратяване на войната в Украйна. Почти две трети от анкетираните германци (64%) не са съгласни страната им да предостави изтребители на Киев. Въпросната идея се подкрепя от едва 23% от респондентите, а 13% не могат да преценят или не желаят да споделят позицията си.

Според германския министър на отбраната Борис Писториус инициативата на Шварцер и Вагенкнехт и много наивна. Според него искането да не се изпращат повече оръжия на Украйна ще даде сигнал на Путин: “Оставяме всичко, продължавай нататък”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST