ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Блинкън в Анкара настоя за бързо влизане на Швеция и Финландия в НАТО

антъни блинкън блинкен мевлют чавушоглу

За САЩ е въпрос на “национален интерес и сигурност” да достави на Турция нови самолети Ф-16, заяви държавният секретар

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в Анкара силната подкрепа на Вашингтон за бързото присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО, предаде Ройтерс.

Турският му колега Мевлют Чавушоглу подчерта необходимостта от по-конкретни стъпки от двете страни, с които да отговорят на исканията на Анкара.

“Съединените щати подкрепят силно възможно най-бързото присъединяване на скандинавските страни… Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО не е двустранен въпрос”, заяви Блинкън на съвместна пресконференция с Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Турският първи дипломат на свой ред заяви, че всички страни в алианса трябва да убедят по-специално Швеция да предприеме повече действия, за да отговори на опасенията на Анкара и да спечели нейната подкрепа за кандидатурата си за НАТО.

Антъни Блинкън заяви, че за администрацията на САЩ е въпрос на “национален интерес и сигурност” да достави на Турция нови самолети Ф-16 и да осигури модернизацията на изтребителите, с които тази страна разполага, предаде Анадолската агенция.

Американският първи дипломат заяви, че администрацията на президента Джо Байдън продължава да подкрепя доставката на Ф-16 за Турция.

“Както казва и президентът Байдън, за нас винаги е била важна способността на Турция и НАТО за съвместни операции”, посочи още той.

“Заставаме рамо до рамо в борбата с общите предизвикателства пред сигурността”, заяви държавният секретар на САЩ, като приветства ролята на Турция в подкрепа на Украйна.

През октомври 2021 г. Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст