Ван И може да се срещне с Путин в Москва

Уан Ван И

Китайският външен министър заяви, че ще придвижи “позицията на Китай относно политическото уреждане на конфликта в Украйна”

Руският президент Владимир Путин може да се срещне с най-висшия китайски дипломат Ван И при посещението му в Москва, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков каза, че “руско-китайските отношения имат многостранен, съюзнически характер”. “Дневният ред е ясен и много широк, така че има за какво да се говори”, отбеляза той.

Ван И, завеждащ Канцеларията на Комисията по външни работи на ЦК на Китайската комунистическа партия, пристига днес в Москва за разговори за евентуално мирно споразумение за уреждане на конфликта в Украйна, посочи Ройтерс, като се позовава на дипломатически източник.

Миналата седмица Ван И заяви, че Пекин ще придвижи “позицията на Китай относно политическото уреждане на конфликта в Украйна“ и че Пекин е на страната на мира и сигурността, припомня агенцията.

Ръководителят на китайския парламент каза на руския си колега миналата година, че руските действия срещу Украйна са легитимен отговор на американските провокации.

След като заради войната в Украйна Западът наложи на Москва най-тежките санкции в съвременната история, Путин заяви, че Русия се обръща към Азия, след като векове е гледала на Запада като на “ковачница” на икономически растеж, технологии и войни.

На ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността Ван обвини САЩ, че нарушават международните норми с “истерично” поведение, припомня Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *