Зеленски: Макрон си губи времето с диалога с Русия

зеленски макрон

Така украинският президент коментира изявлението на френския си колега, че Русия трябва да бъде победена, но не и разгромена

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че френският лидер Еманюел Макрон си губи времето с диалога с Русия, предаде Ройтерс.

Украинският държавен глава каза това в интервю за италианския всекидневник “Кориере дела сера”, помолен да коментира думите на Макрон, че Русия трябва да бъде победена, но не и напълно разгромена, и че конфликтът в Украйна трябва да бъде уреден с преговори.

Двамата президенти разговаряха по телефона в неделя.

“Диалогът е безполезен. Макрон си губи времето. Стигнал съм до извода, че не е по силите ни да променим позицията на Русия”, каза Зеленски пред италианския всекидневник. “Ако те са решили да се изолират, мечтаейки да възстановяват старата съветска империя, ние не можем да направим нищо. Това е тяхна работа дали ще изберат да сътрудничат или не с международната общност на основата на взаимно уважение.”

Зеленски отхвърли схващането, че западните санкции са тласнали руския президент Владимир Путин към изолацията.

“Напротив, тъкмо решението да започне войната маргинализира Путин”, е цитиран да казва украинският президент.

Зеленски добави, че Украйна ще продължи да защитава град Бахмут, за който от месеци се водят ожесточени сражения, докато има смисъл.

“Да, това е особено голям град. Впрочем подобно на много други градове в Донбас той беше разрушен от руснаците. За нас е важно да го отбраняваме, но не на всяка цена и не така, че всички (защитници) в него да загинат”, каза украинският президент.

По думите му руските командири искат след Бахмут да настъпят още пò на запад в Донецка област към Краматорск и Славянск, а след това, ако могат, да достигнат и до град Днепър в Централна Украйна.

“Ще се съпротивляваме и междувременно ще се подготвим за нова контраатака”, каза Зеленски.

Френският президент Еманюел Макрон снощи е разговарял по телефона с президента на Украйна Володимир Зеленски в момент, когато западните лидери се стремят да укрепят отношенията си с Украйна на фона на наскорошните руски атаки, предаде Ройтерс.

Канцеларията на Макрон съобщи, че двамата лидери са обсъдили неотдавнашните посещения на Зеленски в Лондон, Париж и в Брюксел и че Макрон е потвърдил пред Зеленски подкрепата на НАТО за повече военни доставки за Украйна. Френският президент също така е потвърдил подкрепата си за състоящ се от 10 точки мирен план, изложен от Зеленски по време на разговора.

Междувременно Зеленски заяви във вечерното си видеообръщение, че украинските военни нанасят “извънредно значителни” загуби на руските сили в източната част на Донбас. “Ситуацията е много сложна. И ние се сражаваме. Ние разбиваме нашествениците и нанасяме извънредно значителни загуби за Русия”, каза Зеленски.

Украинският президент спомена няколко града в Донбас, където сраженията са съсредоточени от месеци, като заяви, че “колкото повече загуби търпи Русия там, в Донбас – в Бахмут, Угледар, Маринка, Кременна – толкова по-бързо ще успеем да прекратим тази война с победа на Украйна”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *