ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България е в топ 10 на държавите-производители на вино в ЕС

България е сред първите десет страни-членки на ЕС по производство на вино. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов по време на откриването на 30-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство „ВИНАРИЯ“, която се провежда от днес до 25 февруари в “Международен панаир Пловдив”.

Той посочи, че винопроизводството не е просто статистика, а е продукт и с културни измерения и припомни, че лозаро-винарството вече е част от нашето нематериално културно наследство.

„Чрез инициативи като днешната се дава още една възможност за представяне на българските вина и позиционирането им на чуждестранни пазари“, коментира Янко Топалов. По думите му един от приоритетите на Министерството на икономиката и индустрията е не само да се запазят, но и да се развият традиционно водещите позиции на страната ни във винопроизводството.

Международната изложба за лозарство и винарство за осми пореден път се провежда заедно с Международното земеделско изложение „АГРА“ и Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „ФУДТЕХ“. В трите изложби тази година са представени над 600 компании от 25 държави.

Наградите „Златен ритон“ се завръщат

След няколкогодишно прекъсванепрестижните награди „Златен ритон“отново са част от съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2023, обявиха организаторите от „Международен панаир Пловдив“. Международните дегустации на вина и спиртни напитки се организират отСъюза на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив. Призьорите от конкурса ще станат известни на официална церемония на 22 февруари от 16:30 часа в Конгресния център.

Експертно жури от 14 топ енолози ще оценява пробите, които се съревновават на Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2023. В дегустационните комисии участват утвърдени винени експерти – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти в областта на виното. Сред тях са емблематичните имена в сектора Ангел Кузманов, Лало Гешев, Стефан Пирев, Димитър Димитров, Пламен Танчев, заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии доц. д-р Христо Спасов, който е ръководител катедра „Технология на виното и пивото“. В авторитетното жури ще са и трима носители на приза „Енолог на годината“: Екатерина Гаргова (2010 г.), Надежда Дюлгерска (2013 г.), Димитър Димов (2022 г.), както и гостуващият технолог от Турция Дилара Саниел. В журито участват и преподавателите от УХТ доц. д-р Надежда Благоева и доц. д-р Николай Стоянов, както и виненият специалист с диплома от WSET Гергана Тодорова.

„Близо 20 на сто от получените еликсири са изпратени от чужбина, което говори за високата оценка, дадена от винопроизводителите на конкурса „Златен ритон“, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. „Вината ще бъдат представени в шест групи – бели, розови и червени от последна реколта и от по-стари реколти. Те ще бъдат оценявани по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV), а спиртните напитки – по петобалната точкова система“, посочи инж. Стоянов. Той допълни, че конкурсът е организиран според критериите на най-авторитетните световни прояви в сектора. Затова призовете носят престиж на отличените производители и откриват нови възможности за успешно позициониране на вината у нас и в чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст