ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Любомир Кючуков: Вървим с широко отворени очи към глобален конфликт

Любомир Кючуков

“Китай ще търси преговори между Русия и Украйна”

“Много скоро страните от НАТО ще трябва да направим избор дали сме готови да станем част от директните военни действия”

Вървим с широко отворени очи към глобален конфликт“.

С тази констатация започна анализа си пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

“Само в последните два дни виждаме как ситуацията рязко се влоши. Имам предвид както заявлението на Владимир Путин, така и обявената масирана оръжейна подкрепа на САЩ за Украйна, която беше направена вчера”, заяви той. 

Любомир Кючуков подчерта още, че всяка от страните в конфликта декларира стремеж към военна победа и нито една не се стреми към мир. 

По думите му има формулирана вече нова теза – за бърза война.

“Това направи преди около месец Кондолиза Райс, бившия държавен секретар на САЩ, с тезата, че времето не работи за Украйна. Тук се появяват доста въпросителни, защото досега доминираше тезата за война на изтощение”, обърна внимение той.

Според дипломата страните от НАТО досега са били част от конфликта, но не и част от войната.

“Боя се, че логиката на войната сочи, че много скоро ще трябва да направим избор дали сме готови да станем част от директните военни действия, което би означавало отказ и от ясно заявената позиция на НАТО от преди 1 година, че НАТО няма да воюва с Русия на територията на Украйна. Теза, която е ключова за избягване на глобален конфликт досега”, посочи Кючуков.

Любомир Кючуков коментира визитите на Джо Байдън в Киев и Варшава, както и предстоящата му среща със страните от формата Б-9.

“Има поне три цели. Ясна и еднозначна политическа подкрепа за Украйна. Втората – обявяване на нов голям пакет военна помощ. Третото е посланието към Конгреса на САЩ, във връзка с известни резерви от страна на републиканците за граница на американската помощ към Украйна”, обясни той.

Кючуков коментира заявеното от Русия преустановяване на участие в договора “Нов старт”.

“Това, което беше казано днес, поставя отново в дневния ред заплахата от ядрена война, след като имаше около половин година затишие”, отбеляза той.  

“Китай даде ясно да се разбере, че този път ще бъде самостоятелен и активен играч на международното поле”, посочи дипломатът и уточни, че Пекин няма да премине границите, които да го поставят под заплахата от санкции от САЩ и Западна Европа.

Според него с анонса, че ще бъде предложен мирен план, Китай дава знак, че има намерение вече да излезе от позицията на мълчаливо присъствие по отношение на войната на Русия в Украйна. 

“Може да се очаква, че Китай ще търси преговори между Русия и Украйна. Когато говорим за мир, е важно да се има предвид, че става дума за примирие, прекратяване на военните действия и прехвърляне на конфликта от военното на политическото поле. А не за мирен договор”, обясни Кючуков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст