ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Расте натискът върху “Райфайзен” заради руския й бизнес

Съединените щати заплашват да санкционират още банки заради връзки с Русия и да предприемат наказателни действия срещу всяка от тях, която нарушава или заобикаля въведените мерки – поредното усилие на западния свят да изолира Москва. През последните няколко дни се води особено активна кампания срещу австрийската “Райфайзен банк интърнешънъл” заради руския й бизнес и важната й роля в руската икономика. Австрийският кредитор е получил запитване от Офиса за контрол на чуждестранните активи към щатското министерство на финансите (OFAC) през януари, в което се настоява “да се изясни разплащателния бизнес и свързаните с него процеси, поддържани от “Райфайзен банк интърнешънъл”, в светлината на последното развитие на обстановката в Русия и Украйна”.

OFAC е поискал от австрийските банкери подробности за дейността им в Русия, в частично окупирания Донбас, в Украйна и Сирия, включително и за трансакциите и ангажиментите на някои клиенти, споделил за агенция “Ройтерс” добре информиран източник. Американската агенция е определила срок за отговор на запитването до края на февруари, но юристите на “Райфайзен” преговаряли за удължаването му, като са обещали да изпратят информация на три транша в началото на април, май и юни.

Австрийският кредитор е изпратил официално изявление до “Ройтерс”, в което подчертава, че сътрудничи изцяло на OFAC и е наясно, че запитването не е предизвикано от специфична операция или бизнес. Институцията е уверила, че е задействала процедури, гарантиращи пълно съответствие и изпълнение на санкциите, а неин говорител посочва, че е “убеден, че изпратената информация на американската агенция ще удовлетвори напълно интереса й”, добавяйки, че поставените въпроси са от “общ характер”.

“Райфайзен” не е санкционирана досега, но поисканите през януари отговори са обезпокоили европейските финансови регулатори, отговарящи за банковия надзор, заради вероятността от вероятни последващи наказания срещу австрийците. Австрийският кредитор е пуснал дълбоки корени в руската финансова система и е един от единствените две чуждестранни банки, които са в списъка на 13 “кредитни институции със системно значение” на “Банк России”. което потвърждава голямото й значение за руското стопанство, борещо се с последствията от разширяващите обхвата си западни санкции.

Като втори по големина кредитор на Австрия “Райфайзен” подкрепя и значителна част от австрийската икономика, като е изградил също и широка мрежа от дейности в Източна Европа. Официален австрийски представител посочва, че местните власти следят изкъсо ситуацията в банката и руския й бизнес, заради голямото й значение за националното стопанство.

Почти година след руската инвазия в Украйна “Райфайзен” е сред малкото европейски кредитни институции, останали в Русия и е обсипвана с критики, включително от инвеститори, за решението си да продължи да работи с Москва. Чистата й печалба за 2022-а е грубо 3.8 млрд. евро, благодарение основно на спечелените над 2 млрд. евро от руската й дейност. Същевременно, руски клиенти имат спестявания за над 20 млрд. евро в австрийската банка.

Щатското министерство на финансите налага чрез OFAC санкции и може да наказва онези, които ги нарушават. Най-агресивният санкционен инструмент е замразяване на щатските активи и забрана за достъп на банките до щатски долари, което е жизнено важно за международната търговия и финанси. Двама бивши високопоставени служители на финансовото ведомство, пожелали анонимност, обаче са споделили, че Вашингтон се въздържа да предприема толкова драконовски мерки.

Германският адвокат по санкционно право Виктор Винклер, е отказал конкретен коментар за “Райфайзен”, но е посочил, че е напълно обичайно за OFAC да иска информация от банки, което не води автоматично до наказания. Въпреки това новината за запитването обезцени с над 8% акциите на “Райфайзен” на 20 февруари (когато тя бе потвърдена), които приключиха търговската си сесия с котировка 15.25 евро парчето срещу 16.45 евро за акция в края на миналата седмица (на 17 февруари). Поевтиняването продължи и на 21 февруари, като в 16 ч. българско време банковите акции се котираха за 14.62 евро всяка.

OFAC е санкционирал пет основни руски кредитни институции, включително и държавната “Сбербанк” в отговор на разпореденото от Кремъл нахлуване в Украйна. Малко след като на “Сбербанк” е забранено да осъществява разплащания през американската финансова система, базираното й във Виена европейско поделение е закрито.

Според шефа на Офиса за координиране на санкциите към щатския държавен департамент Джеймс О’Брайън, Вашингтон е “обездвижил около 80% от активите на руския банков сектор”. И се “вглежда в допълнителни банки и финансови институции, за да разбере как Русия работи с външния свят, като нови наказателни действия са напълно възможни”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст