Велкова: Служебното правителство не може да прави изменения в данъчната политика

Росица Велкова

Нямаме намерение да подадем конвергентен доклад, защото не изпълняваме четири критерия. Не само трябва законите да бъдат приети от НС, а те да са във вид, съгласуван с критериите на ЕЦБ. Единственият критерий, по който не отговаряме по Маастрийските критерии това е инфлацията. Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова пред БНТ.

Тя увери, че служебният кабинет е положил максимални усилия да овладее инфлацията, но тя се е повишила от външни и вътрешни критерии. “От октомври месец наблюдаваме, че инфлацията постепенно спада”, обобщи тя.

“Имаме амбицията да внесем конвергентен доклад, при условието, че НС приеме четирите закона. Много трудно може да бъде покрит дефицит под 3% за 2023 г. Не можем да спрем инвестиционните проекти, по които сме получили транш от 2,7 млрд лева през 2022 г., единствено върви проектът на Столична община. Имаме ръст в капиталовте разходи. Бюджет 2023 г. трябва така да бъде програмиран, че да постигнем дефицит от 3%. Като служебното правителство не можем да правим изменения в данъчната политика. Можем да предложим мерки за повишаване на събираемостта и да се свият разходите. Разходите се свиват с мерки и законодателни промени, когато е необходимо”, обясни Велкова.

На въпрос дали се предвижда свиване на публичните разходи, Велкова отговори: „Целта ни е дефицитът, целевата стойност е дефицитът, защото е по Маастрийските критерии. Заплатите допълнително ще дадат отражение върху дефицита. Бих подкрепила само онези мерки, които могат да се обезпечат финансово в рамките на 3% дефицит. Може би ще предложим базов бюджет с някои мерки”, призна тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *