Рияд е спечелил 326 млрд. долара от износ на петрол през 2022-а

петрол

Приходите на Саудитска Арабия от продажби на суров петрол зад граница са намалели за шести пореден месец през декември 2022-а. Въпреки това годишният им размер е най-високият за времето на управление на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и вторият по големина след 2012-а. Това дава възможност на Бин Салман да похарчи повече пари за осъществяване на плановете си да диверсифицира и отвори по-широко към света икономиката на най-едрия световен износител на черно злато. Официални представители от Саудитска Арабия периодично напомнят, че страната иска да използва допълнителните енергийни печалби за ускоряване на проектите, допринасящи за еманципирането й от зависимостта от петролния бранш.

Суровият петрол приключи миналогодишната си търговия на цени близки до 80 щ. долара за барел след като през първото полугодие на 2022-а достигна до трицифрени котировки. Декемврийските приходи на Рияд от износ на черно злато и рафинирани продукти са били в размер на 85.5 млрд. риала (22.8 млрд. долара), по данни на Генералния статистически офис на кралството. Въпреки че това са най-ниските приходи за последните почти 12 месеца, за цялата 2022-а те са достигнали 326 млрд. долара и са извели на излишък бюджета на страната за първи път от почти десетилетие насам.

По официални оценки, саудитското стопанство е постигнало ръст от 8.7% през миналата година – най-високият сред държавите от Г-20, за което съществен принос имат поскъпналите заради войната в Украйна суровини.

По информация на Международната агенция по енергетика (МАЕ) базовият сорт “Брент” за незабавна доставка е приключил последната си за 2022-а търговска сесия на цена от 85 долара за барел – със 7 долара на барел повече отколкото на 3 януари 2022-а (78 долара за барел). Спот цената на американския лек суров петрол WTI е следвала подобна траектория и е завършила миналогодишната си търговия с 4 долара за барел по-висока стойност отколкото на 3 януари 2022-а. Средната спот-цена на черното злато сорт “Брент” е била 100 млрд. долара за барел през миналата година, а на WTI – 95 долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST